måndag, november 29, 2010

Goda bullar och heta bilder

Jag hann inte baka igår innan jag skulle till jobbet så det fick bli idag istället och det kan jag nog tacka bloggen för. För på något vis om man har skrivit att man ska göra nåt här får man se till att det blir gjort med och i detta fallet kan jag lova att det var bra.
När man ser bilden på min gamla Keenwood önskar jag att jag hade en snygg Kitchen aid istället men resultatet blir ju detsamma, mumsigt som bara den.
Jag är inne på min tredje snurra nu, det blev en innan snöskottningen som energikick/muta och en efter som belöning och så klart en som jag smakade när de kom ur ugnen och var så varm att man nästan inte kunde känna smaken.

Här är receptet om man är sugen på att prova, jag skippade pinjenötterna endast av den orsaken att jag hade glömt köpa men jag vill minnas att jag hade mandel förra året och det var gott det med.

Saffransbullar med vit chokladfyllning
50 st

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella lätt
2 påsar saffran, ca 1 g
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Fyllning:
50 g rumsvarmt smör
200 g vit choklad
1 uppvispat ägg
1 dl pinjenötter

Gör så här:
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, ca 37°. Häll degspadet över jästen. Rör om så att den löser sig. Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och mjöl. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Dela degen i två delar och kavla ut till stora plattor, 1/2 – 1 cm tjock. Bred smöret över degen. Grovriv chokladen och strö över. Rulla ihop och skär i skivor. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa 20 – 30 min. Sätt ugnen på 225°. Pensla med uppvispat ägg och strö över nötterna. Grädda i mitten av ugnen 5 – 7 min. Låt svalna på galler. Sikta ev över lite florsocker.

Anja skrev om heta sommarbilder att värma sig till i sitt sista inlägg och idag när jag var ute och skottade tog jag denna bilden


Och om man jämför med i somras, det är i augusti innan växthuset blev klart.


Ja jag vet ju vilket jag föredrar.

Ha det bäst och kör försiktigt idag!

söndag, november 28, 2010

Första advent


Söndagmorgon och jag vaknar av att katten ville in vid 6-tiden, hmm funderade faktiskt en liten stund på att sätta kudden över huvudet och strunta i det men kom på att det var minusgrader ute så jag fick tassa upp och släppa in honom.
Sen var det lögn att somna om så jag gick upp och tände ljus, fick eld i kaminen, drack en kopp kaffe och har fått en lugn och mysig start på dagen.
Kanske jag byter till julgardinerna idag och bakar de där underbart goda lussesnurrorna med vit choklad jag gjorde förra året. Ska försöka komma ut en runda i skogen med hundarna, om det går att komma fram där, de blir som en hop valpar när det kommer snö.




Hoppas ni får en skön första advent!

måndag, november 22, 2010

Lite smått




Fler minigranar, jag satte tre små i en eldkorg.
Borde haft lite mossa runt det hade blivit snyggare men men nu blev det så här istället.
Det är Hosta i kitteln bakom och där är inte vidare snyggt, man kan kanske gömma det vissna med lite granris eller nåt?


Vi fick tulpaner när vi firade våra födelsedagar och de stod länge, över en vecka, och var så fina. För mig lovar egentligen tulpaner nyår och en stundande vår men jag blev glad för dom ändå.

Ha en underbar vecka!


tisdag, november 16, 2010

Har ni sett?!

Jag var runt och kollade på mina blommor här inne och taklöksträdet ser fortfarande inte fint ut snarare mer dött än levande.





Men ser ni där bak på ena stammen?






Under alla år som jag haft detta är det bara grenarna som har vuxit och blivit längre, det har inte tillkommit fler blommor eller grenar men nu när det är nära döden kommer det massor med små nya blommor längs grenarna.
Överlevnadsinsikt?
Nån som har erfarenhet av detta?

Annars har jag svårt att få tummarna loss idag, Ville ligger mest i soffan framför TVn eller med en bok och jag går och småplockar, borde passa på och göra nåt vettigt nu när jag ändå är hemma men icke.
Det står några garderober i garaget som vill bli hopsatta, nä jag är inte ens säker på att jag orkar bära in dom själv.
Jag har fönster som är ordentligt smutsiga, nä det är för kallt att stå ute med vatten.
Vi har grejer som ligger runt släpet som skulle behöva komma i släpet så det kan köras till tippen, nä det är fortfarande för kallt.
Ta hundarna på lång promenad så jag blir varm i kläderna och kan passa på och ta med ved in efter jag lagt skräpet i släpet, ja kanske det får bara bli en kopp kaffe först.

Ha det gott!

måndag, november 15, 2010

Lugnet för jul



Varje dag ovan jord är en bra dag!
Så sa Olof Röhlander till oss när vi var och lyssnade på honom och hans föreläsning om att "det blir alltid som man tänkt sig", kan man leva så får man nog ut mer av livet än när man hänger upp sig på en massa smått.
Han pratade om att man ska leva nu och framåt och han gav oss många skratt, precis vad man behöver en novembereftermiddag när regnet öser ner.
Det hela slutade med att vi skulle bryta blyertspennor med pekfingret för om man tror på sig själv så kan man, det är när man tvivlar som det gör ont och inte går.
Allt var sant och nu bryter vi pennor här hemma på löpande band.

Annars har vi firat Matilda på hennes 16-års dag med släkt och vänner, farsdag var lugn och skön och idag fyller Anders år, meningen var att vi skulle på Hälsa och helhet och bada japanskpool och jacuzzi på takterassen där men Ville har fått lunginflammation så det blir räkor och cider istället här hemma, inte dumt det heller.




Jag plockade smågranar när jag var i de Småländska skogarna under lovet och de flesta ska min mor och dotter ha att pyssla med men en satte jag här utanför i kruka. Tillsammans med tall och ljung får det bli början på julpyntet där ute.

Nu är det lugnt några veckor innan det blir advent och jag börjar så smått få lite julinspiration och är sugen på pyssel och julbak.

Ha det gott!

tisdag, november 09, 2010

grå grå himlar och vatten....



Idag är det riktigt grått och trist, längtar till nåt annat men nu är det vintern som står på tur och jag vet inte om det är ett bättre alternativ just nu. De lovade snökaos på TVn till idag och eftersom jag ska koppla på släpet och köra till Ikea Malmö så är jag ändå glad att det bara regnar.
Det är garderobsdagar där och det behöver vi, dock inte förrän om nån månad men jag är så pass ekonomisk (snål?) att jag köper det nu när jag kan spara ca 600 kr.
Det är den äldsta och yngsta av barnen som ska byta rum och det innebär omtapetsering och målning och lite inköp innan det blir klart förhoppningsvis innan jul.

Det började med att vi skulle måla taket och isolera golvet och slutade med att vi la in nytt golv och målade väggarna med, det blev som nytt.
Så vårt uterum har blivit ett rum nu och är klart att börja användas.
Jag har satt in taklöksträdet och pelargonerna där de kan inte stå i växthuset för det är för kallt men jag är inte helt säker på att de trivs där inne heller, vi får se.




Jag har en elev på jobbet och meningen är väl att jag ska lära henne allt jag kan om yrket men i detta fallet lär även hon mig en del, bla har jag försökt sticka och det blev en mobilväska.
Lagom stort och svårt.
Med tanke på att det var ganska så många år sedan jag gjorde det sist är jag nöjd och nu ska jag ge mig på att sticka i ull och sen tvätta och tumla det så det blir tovat. Familjens reaktion när jag satt här i soffan med sticket var att "nää, har du blivit så gammal nu?"


 Ha det gott!

måndag, november 01, 2010

Vintervila



Det är dax att säga tack o hej till trädgården för denna säsongen nu känns det som. Jag vet att det finns mycket fint kvar där ute men det är så kallt att gå ut och jag blir så blöt om knä och fingrar när jag ligger och rensar i rabatten och huva det är inte min ute-tid just nu det är ju så skönt att vara inne och pyssla med tända ljus och fyr i brasan.
Jag borde gå ut och i alla fall räfsa ner löven i rabatterna så de gör lite nytta där men det blir inte idag kanske i morgon eller i övermorgon eller till helgen.




Jag gillar hösten med sina mustiga färger och fuktiga doft, den är vacker och skön på sitt sätt men jag älskar det helst inifrån och står och tittar ut på den, eller möjligen när man går hundpromenaderna i snabb takt.

Annars börjar jag planera för vår födelsedagsfirande nu i mitten av november, vi är tre i familjen som fyller år nu och i år slår vi hop kalasen till en lördagkväll med god mat och underbart sällskap.

Sen står julen för dörren, det var någon som påminde om att julen är en vecka längre än vanligt iom att det är första advent redan i november och fjärde veckan innan julafton, då får man njuta länge av den i år.

Nu är det lovvecka här, jag har tagit ledigt några dagar för att kunna vara hemma med familjen men idag är det jobb och jag ska börja en utbildning i taktilmassage, det ska bli kul och jag hoppas ha användning för det i arbetet. Jag har några frivilliga försökskaniner här i familjen som gärna ställer upp när jag behöver öva.

Hoppas ni får en skön vecka!