söndag, oktober 24, 2010

Hösttankar


Äntligen verkar min förkylning ha gett med sig, jag har i stort sett bara legat i soffa och tittat på TV hela veckan, jätte-tråkigt. Men å andra sidan har jag sett alla de där programmen nu som alla andra pratar om.
Det är riktigt höstrusk här i dag med regntunga skyar, grått och disigt bara stormen som saknas och den hade vi häromdagen.

När man ligger så här kan man alltid tänka på favorittankar och nu när växthuset är klart får det bli nya idéer och just nu är det en båge med tillhörande staket som ska ritas i tanken och kanske byggas till våren.
Det är mot växthusdelen i trädgården som ska spärras av för hundarna och när man gör det kan det lika gärna bli nåt snyggt med liksom.
Nu har jag nåt att fundera på över vintern.

Hoppas ni får en skön söndag!




måndag, oktober 18, 2010

Frost och kyla



Hu va kallt det blev snabbt jag trodde frosten skulle vara här nån natt och sen lämna oss igen men icke, den biter sig kvar och om man nu ska se positivt på det så har jag upptäckt att det fryser i växthuset. Ja det är väl inte direkt positivt men nu har jag lite tid på mig att göra nåt åt det.



Jag har vinterklätt olivkrukorna först med bubbelplast runt krukorna sen har jag en isoler-presenning som jag tänkte försöka bygga ett tält av som jag bara virade runt nu, jag har även fäst sånt framför dörrhålet för där är inte alls tätt.
Jag tror att olivträd tål minusgrader men inte fukten så jag hoppas de klarar sig här. De har stått i vårt uterum de andra vintrarna men nu ska vi isolera där och ha det uppvärmt så vi kan använda det året om och jag tror inte de gillar inomhus värmen bättre, dessutom är det ljusare i växthuset.

Taklöksträdet fick däremot flytta in, jag har aldrig sett det så ledset och jag hoppas det överlever. Det ska inte alls tåla frost och kyla eller vind heller för den delen så jag antar det var ett dåligt beslut att låta det stå ute i växthuset.  Det är som små röd/gröna solar när det mår bra.





Nu ska jag bädda ner mig i soffan och titta på en film, tror det blir Nowhere boy som handlar om en ung John Lennon, förkylningen ville inte försvinna i helgen utan placerade sig i bihålorna istället så jag stannar i soffläge i dag med.

Ha en bra måndag

fredag, oktober 15, 2010

Energikick sökes


Echinacea, röd solhatt, jag älskar den



och just nu skulle jag behöva en dos av den i flytande eller tablettform för jag snörvlar och hostar som så många andra i min närhet.



Men jag är dålig på att äta vitaminer eller olika kurer utan går mest och är dassig några dagar och hoppas på att det ska gå över av sig själv.
Det är tur att jag är ledig denna helgen och kan ta det lugnt och kurera mig i soffan.

Jag önskar er alla en skön helg!

söndag, oktober 10, 2010

Ledig och aktiv helg

 Sista rycket innan vintern?

Vi har haft en så där skön helg där vi kunnat komma ifatt allt som legat efter ett tag.
Anders har målat färdigt alla innerdörrar som har blivit vita istället för 70-tals träiga (nu är det upp till mig att ordna till handtagen som jag hoppas går att spraymåla) och klippt gräset.
Min bror har varit här och installerat eluttag i växthuset och belysning i vedboden.
Jag har dragit det sista ogräset (för iår?) i rabatterna, tömt smutstvätt-korgen, bakat och gjort lite andra halvtråkiga husmorssysslor men som är så skönt när det är klart.

Dessutom har vi varit ute i skogen, druckit kaffe på altanen, njutit en stund i växthuset, planerat en båge med grind och staket, sett tre filmer och slappnat av med ett glas vin i soffan.
Och som om inte det räckte har Anders börjat måla taket inne i uterummet, men det ångrar han nog nu för det var en hel del jobb och tar mycket längre tid än vi trodde.




Fråga 1
Ni vet hur svårt jag har att dra upp och kasta, även sådant jag inte vet vad är, som detta.
Är det Rönn som har börjat växa i min låda? Där står tre stycken och de växer ganska fort.
Jag har ingen Rönn att jämföra med men på bild ser bladen mindre taggiga ut därav min tvekan, kan ni hjälpa mig?







Fråga 2
Hur länge står växthuset emot frost?
Jag har ställt in mina olivträd där inne liksom pelargonerna och iaf oliven tål viss frost men jag hade tänkt få till nåt runt krukorna så rötterna står frostfritt, hur är det med pelargonerna?

Nu har jag el där inne så jag kan sätta in en värmefläkt om det skulle vara nödvändigt eller om man har belysning igång där inne hur fungerar det som värmekälla?
Har sett att man kan vira en ljusslinga runt tex oliv och sätta en säck över så håller det värme och ljuse, nån som har provat det?
Det blev många frågor men ju mer jag tänker på det desto mer kommer jag på att jag inte vet.
Någon som kan rekommendera en bra bok i ämnet växthus? För jag behöver nog läsa på en hel del verkar det som.


tisdag, oktober 05, 2010

Pergolan

juli 2010


okt 2010

Det är stört omöjligt att ta bilder på pergolan som gör den rättvis men nåt sånt här ser den ut, den är ca 4x6 meter och är bygd i vinkeln utanför vårt kök och uterum.
Jag har beklagat mig om vår platta trädgård, lite då och då i bloggen, som saknar rum med tak så det en av anledningarna till att den byggdes en annan är att det ska ge lite skugga in i köket under soliga dagar.
Längst ut är det helt täckt så man kan skula där när det regnar utan att bli allt för våt av regndropparna så den är på god väg att växa sig tät.

Vinet jag har där är av den slingrande typen, jag ville inte ha den med sugproppar för jag var rädd att den skulle förstöra pergolan när den var nybyggd, antar jag tänkte om jag ångrar mig kan man alltid dra ner det men nu är det tvärtom för jag måste binda upp det ordentligt så det inte lossnar i höstvindarna.



Rosen May Queen växer i hörnan på armeringsnät som i somras blev för litet så jag har fått sätta till lite mer armeringspinnar och lite tråd att hålla rosen på plats och ändå klipper jag ner den flitigt. Bilden är ifrån somras, den är remonterande men blommar inte alls nu.


Clematisen är en Italiensk sort, tror jag, bilden är från igår så den blommar fortfarande med små söta blommor inte så många men nån här o var tittar fram.







Sist och minst är vindruvan Himrod, länge trodde jag att den skulle dödens dö när den stod som liten torr pinne i ett helt år men så bestämde den tydligen sig för att ta och överleva och har vuxit sig knappa metern hög på bara denna sommaren, där är tre tunna grenar som slingrar sig upp.

Det har gått snabbt att växa till sig i pergolan med tanke på att det var förra våren den byggdes men ändå känns det som en evighet till jag kan smaka mina egna vindruvor men det är väl så det är med trädgården.

Ha det gott!

söndag, oktober 03, 2010



Jag var ute och band upp vildvinet häromdagen det är så vackert att det inte är klokt nu under hösten, men jag är lite rädd att jag har planterat för mycket där i pergolan men tre vildvin, ros, clematis och vindruva undra hur det ser ut där om nåt år.
Det är mycket höstfärger nu, tur vi har en skiftande årstid för jag gillar det mycket känns som det kommer perfekt nu med lite mörker och tända ljus efter en lång skön sommar




Jag läser mycket nu med på hösten och i morse tassade jag ut i pyjamasen och satte mig i växthuset med kaffet och läste en stund men det blev lite kallt om ryggen och ensamt när övriga i familjen var inne så jag satt inte där så länge.
Jag har fortfarande inte blivit färdig till att köra och köpa singel så det är bara packad jord precis utanför växthuset.



Det är min jobbehelg så nu är det dax för mig att packa ner det jag ska ha med till arbetet och köra dit.

Hoppas ni får en skön söndag

fredag, oktober 01, 2010

Friday I´m in love



Så känns det nästan.
Det är fredag och jag är ledig och växthuset har blivit klart.
Det blev det redan i onsdags fast då var jag på föräldraråd på C4-skolan på kvällen och hann inte göra något alls utomhus men igår var jag ute några timmar och plockade in lite grejer i växthuset som kan tänkas stå där inne.
Det frös här natten till torsdagen så det första som åkte in var olivträden och pelargonerna.

Jag kan inte lägga upp fler bilder, verkar som blogger har annat att göra och det har egentligen jag med så jag kilar ut i solen och binder upp mitt vildvin som växer så det knakar nu, så får vi höras senare


Ha det bäst!