söndag, december 12, 2010

Tredje advent


Tänk, redan tredje advent.
Inte klokt vad tiden går fort.
I dag när jag tände ljusen kom jag fram till att jag måste klippa bort banden som håller siffrorna på plats, 1an är farligt nära lågan nu. Ser ni hur det har runnit på första och andra ljuset? det har tom bildats en bro mellan dom så nog är det skillnad på ljus och ljus, får kanske satsa på nåt liiite dyrare än en tjuga st till nästa år.

Lubeck (hur gör man det tyska y:et?) var hur hur trevligt som helst mycket tack vare sällskapet. Men att åka på en endagars resa sådär gör jag nog inte om det blev lite väl stressigt att hinna med allt man ville. Man fick liksom välja mellan att gå och kolla/shoppa och sitta ner och njuta av stämningen.Jag har varit lite orolig för olivträdet som står i det ouppvärmda växthuset med bara bubbelplast runt krukorna och några dynor som skydd men de verkar må hyfsat, den ena har lite brungåa blad men det behöver inte betyda nåt. Nu ska nästa köldknäpp komma till Skåne så de får verkligen visa vad de tål.
Inomhus börjar orkidéerna blomma igen, de är tacksamma växter som verkar gilla läget här. Denna har fått nya blad på bägge sina stänglar och den ena blommar med egna blommor samtidigt som moderplantan börjar skjuta upp en stängel med knoppar. Antar jag borde dela på dom till tre istället för att de inte ska suga kraften från den första men jag vet inte hur man ska göra för att inte ta död på nån av dom.
Nån som kan ge mig tips?

I dag är det julmarknad i byn och Matilda ska stå där och sälja minigranar och egentagna foto, Ville ska gå i luciatåget och jag kommer med att vara där hela eftermiddagen.

Så kommer min tredje advent att vara hoppas er med blir bra!8 kommentarer:

Daniel sa...

En visitor från Dublin säger att detta är nice :D

AnnA sa...

Hej Millan!
Ja, tiden går fort...Vi var på bykrogen i österslöv och åt julmat i går, och i dag blir det luciakoncert, då min dotter är med i Lions luciafirande.
Och vilket härligt vinterlandskap man vaknade till i morse, då!
Ha en skön 4:e advent!
hälsn
AnnA

Marina sa...

Ja, det är itne lätt för växterna i kylan, vilken prövning.

Va kul att Matilda ska sälja foto. Hon har nog din estetiska ådra.

Jag har hört att mna ska ta "barnet" på orkidén när det har rötter. äkta vitmossa är bra för de små.

ü gör man genom att trycka på den knappen med två små prickar och sen på u. Inte samtidigt utan efter varandra.

Maken, jag och Ronja har precis varit ute och gått en härlig runda (kallt om öronen) och under tiden fixade Oscar med Lussekatterna i ugnen. Erica och jag ska på en julkonsert i kväll. Ska bli kul.

Det där med ljusen kan bero på att de står nära varandra och smälter av grannens värme. Det hände här ett år när jag ahde dem för nära. Jag har 20 kr ljus nu på en bricka men har särat ltie på dem och det funkar.

Kram!

NinaH sa...

Förstår det kan ha känts lite stressigt. Men oh, vilken härlig dag ni ändå måste ha haft & sett mycket fint... - eller hur?!
Det tyska ü-et har jag gjort med kombination på siffertangenterna innan- men nu fick vi ett enklare tips av Marina! Vad bra!!;-)
Olivträden ser ju verkligen ut att klara sig bra!
Och så var det där med orkidéer... Hm.... Jag tycks vara den enda som misslyckas med så´na!;-) Din är så vacker! Skulle önska att.... Hm... Du kanske kan ge "koden" för dom?!;-) (Har följt alla upptänkliga råd. Men är klart öppen för fler/andra!;-)...)

Anja sa...

Vad spännande att ha fått en keiki i brudorkidén. Tänker du plantera den i egen kruka?/Anja

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Vilken vinter vi har.
Tack för besöket på bloggen.
Ja du, nu är det tuffa tider för vissa växter och blommor.
Kram , Petra B.

Annika Christensen sa...

Hej!

Jo du tiden går alldeles för fort.
Min undrade om jag blivit tokig som tände 3;e ljust igår.
Ha det fortsatt gott
Annika

Mia sa...

Vilken fin orkide med barn...har hört att moderplantan dör när barnet har kommit så du ska nog ta bort barnet och plantera i egen kruka. Men det går säkert att få modern att överleva på nåt vis, men jag jag lyckades inte när min fick barn...det var precis som om det var meningen att den skulle dö för hur jag än pysslade om den så dog den.
Lycka till!
Mia