söndag, december 04, 2011

Andra advent


Det blev en äppelkrans, i ärlighetens namn blev den ingen höjdare men den får hänga där på dörren tills julen är slut eller jag kommer på nåt bättre.
Det största felet var att jag inte hade räknat med att den skulle vara så tung så den tappade formen, vilket är ganska märkligt när jag köpte två kilo äpple så borde ju kransen väga lika mycket, eller hur.

Jag tittade på Leilas söta jul på TVn igår och tänkte göra hennes saffransskorpor idag


bilden lånad på recept.nu

100 g smör
1 g saffran
2 st ekologiska ägg
2 st ekologiska apelsiner, rivet skal
5 dl vetemjöl
1.5 dl strösocker
1.5 tsk bakpulver
2 dl skalad pistagemandel

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.
3. Tvätta apelsinerna mycket noga, riv det yttersta av skalet och blanda det med äggen.
4. Blanda de torra ingredienserna med hela pistagemandlar och vänd ner det i bunken.
5. Forma degen till tre längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
7. Ta ut längderna och sänk temperaturen till 125 grader.
8. Skär dem i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka på plåten.
9. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

Verkar hur goda som helst!
Hoppas ni får en skön andra advent

5 kommentarer:

Med fingrarna i (j)orden sa...

Det blir säkert gott med saffransskorpor, jag har ett saffranskringelrecept som jag brukar plocka fram varje jul Äpplekransen blev fin.
Eva

Marina sa...

Kransen ser fin ut på bild i alla fall. En gång gjorde jag en och jag minns att den också tappade formen.

De där skorporna har jag gjort många gånger (Ja, utan nötter o mandel så klart) och jag växlar med smaksättningen. Kanongoda!

Ha en fin adventssöndag!

Livet på solsidan sa...

Ser att du har nya bilder i headern. Är nyfiken på om fjärderbilden till höger ditt eget alster? Jag tycker den är jättefin!

Hoppas och tror att skorporna blev goda! :)

Hälsar Tamara

Annika Christensen sa...

Fin krans du har gjort. Tänk att det enkla är alltid finast på något vis.
Saffranskorpor tår på listan.
Ha det gott
Annika

Camilla/Rufft och Sött sa...

Hej hej
Hoppas allt är bra!
Jag är också sugen på saffransskorpor, kanske skulle man ta och baka dem en kväll.
Vi hade tänkt ha lite glöggmingel hos oss till helgen, men jag vet i ärlighetens namn inte om jag orkar, då måste man ju baka en hel del innan!
Har varit en extra jobbig helg. Jag berättade ju för dig att min mamma bor på ett boende efter en stroke. Jag har känt mig så nöjd med det då hon trivts och har sagt att hon mår så bra där, men förra veckan fick förtroendet för dem en riktig törn!
Mamma hamnade på intensiven då hon varit nära att dö av uttorkning!!
Hon hade fått antibiotika mot urinvägsinfektion och fått diarré av medicinen, men personalen hade helt missat att se till att ge henne att dricka.
Nu mår hon bättre tack och lov!
Ha det bra och kram!