fredag, maj 27, 2011

Jag är nöjd

Går runt och spanar läget i trädgården och känner att yes, jag är nöjd så här långt.
Det ser ut att växa på bra och även om det är lite tomt på sina ställen så kommer det nog att växa igen.
Kvar att fixa vid växthuset är fortfarande sten sen känns där bra och jag behöver sätta något under uterums-fönstret nåt som tål torka och sol  och inte blir mycket högre än 1 meter, har ni nåt förslag?
Det är några andra ställen med som behöver fyllas på och där hamnar nog buskar tror jag, har en vag idé om hur det ska se ut.
Mitt "köksland" växer och frodas i pallkragarna, det är potatis i den bortersta och de växer så det knakar nu så har vi tur är det potatis klar till midsommar. På det hemgjorda växtstödet ska sockerärta växa och där är rödlök, purjolök, luftlök, rädisor, ruccula och blandsallad.
Det är här runt kragarna som det ska vara sten och på en liten sittyta framför där en- två stolar står och kanske ett litet bord.
Planteringsbordet i hörnan står bra där fast det blir nog mer växt/blom-bord fram i sommar när man inte planterar om så mycket. Rabarbern flyttade jag så de står framför tunnan och de verkar vara med på noterna och växer på bra där med.

Aklejorna blommar på som mest nu och jag saknar den vita Coloradoaklejan Silver Queen som inte har kommit upp iår, den var fasligt liten och tanig förra året så det var kanske att vänta. Har sett att den finns att köpa på bla Odla så det får väl göras till nästa år.

I dag är det fredag igen och jag längtar efter en lång skön helg.
Ha det gott!

fredag, maj 20, 2011

Okänd och vitt mot blått


Jag är ingen pelargon-människa eller jag håller sällan en pelargon vid liv mer än en säsong, nu har jag skaffat mig några nya efter vinterns skörd och denna lilla söta är en av dom. Namnet står så vackert på en skylt i krukan men texten är oläslig så om nån vet vad den heter berätta gärna.



Annars är det mycket blå/lila nu som blommar nävan, anemonen och blågull och även ormöga som är som en blå kudde.
De står sig bra mot de vita.



Vit brunnäva, tovsippa (tror jag) och jätteramsen vackra vita blommor som jag kan njuta av nu.

Jag har rensat bort det mesta av ogräset som kom efter regnen i veckan, tar man det lugnt i egen takt är det riktigt skönt att ligga där på alla fyra och rensa tankarna samtidigt. Det behövs ibland.

Jag önskar er alla en riktigt skön helg!

söndag, maj 15, 2011


Nu skulle jag behöva minst en veckas semester för att hinna göra allt jag vill göra. Det har kommit några rejäla regnskurar här och det är inte bara blommorna som jag vill ha som har vuxit och slagit ut om man säger som så.
Nu blir det till att trädgårdera ordentligt på kvällstid här i veckan för att få ordning på det igen.
I dag är det lilloppis i byn och då ska jag stå och sälja sen ska vi fira kusinen som fyller 30 år med grillkalas här i kväll.
Jag minns inte att julrosen på bilden ovan blommade förra året men det gör den nu, vacker med sina rosaprickiga blad.


Brunnävans blyga blommor är jag med svag för, min mörka blommar nu.

Nu fick jag ett mess om att tiden blev ändrad till samlingen så helt plötsligt fick jag bråttom.
Ha det gott!

tisdag, maj 10, 2011

Vackert

Det beror ju helt på vilka ögon man har på sig för stunden om det är den lilla japanska aklejan eller jätteramsen som står så snyggt mot den vingade benveden och morgondimman i morse var trollsk men just nu vinner ändå Tulpanen. Jag tror det är en Corona och lökarna har jag köpt på Botanicus.
Den slår ut på dagen och lyser gul i kapp med solen och på kvällen ser den ut som en tillknäppt fröken, stram och rak i ryggen.


En annan vacker syn för mig är min lilla del av trädgården när morgonsolen knappt kommit över taket, hittar du inte mig så är jag nog här.

Ha det gott!


fredag, maj 06, 2011

Småprat

Frosten har varit tuff på många ställen

På min Katsura har hälften av bladen blivit svarta och krusat ihop sig fast jag vet inte om det är pga frosten eller hanhunden som lyfter på benet.
Så nu har den fått "stänkskydd" inte särskilt snyggt jag vet men effektivt om det är hundkiss som förstör, frosten kan jag inte göra nåt åt.
Jag var på öspab i Östra Sönnarslöv idag och var förvånad över att det inte var längre dit, bara 4 km från grannbyn. Där syntes tydligt att frosten tagit hårt, det var många buskar och träd som var så ynkliga att man inte vågade köpa nåt . Hittade en Ginko ca metern hög för 169 kr men den såg så ledsen ut att den fick stå kvar så får jag återkomma istället när den morskat till sig, för ska jag nu äntligen komma till skott och köpa en Ginko ska den ialla fall överleva första sommaren här.
Jag behöver timjan men det hade de inte den jag ville ha så det fick bli en mynta istället. Mojitomynta stod det på den, mmm då kan man ju inte misslyckas med det i sommar om man vill blanda en sådan.


Annars har jag gått och försökt fylla igen där det ser tomt ut i rabatterna, något har dött och något har flyttats på så det fanns några tomrum. Delat och flyttat. Blir lite av en kedjeeffekt, tar denna dit och flyttar den dit då kan jag ställa den där osv....
Jag gillar att gå och så där småpula lite här och där det är ju så det blir när jag inte har något speciellt som ska göras.

Jag har en jobbehelg framför mig men jag hoppas att solen lyser och jag kan ta en badenbaden-stol sätta mig på ett läigt ställe och sova på min lunchrast, inte dumt alls.
Ha det gott!

tisdag, maj 03, 2011

Tänk vad en kopp kaffe kan göra...



Dagen höll på att gå åt skogen redan i morse med att det inte fanns några kaffebönor här hemma, jag tillhör det lugna släktet även på morgonen men kaffet behöver jag för att vakna. Anders räddade mig och sen kunde det bara bli bättre.
Så under dagens joggingrunda funderade jag och kom fram till några vettiga beslut som kändes bra. Det händer så mycket här i livet som vi inte kan påverka men som påverkar oss och ibland får man bara följa magkänslan och bestämma sig för hur man ska förhålla sig och på nåt vis hoppas det slutar bra ändå.
När jag sen stannade i byns affär och köpte mjölk passade jag på att köpa en trisslott med och var säker på vinst, fast det hade varit roligare om det var på mer än 25 kr.


Väl hemma duschad och klar för trädgårdskollen hade jag inte lust att gå in igen när den var klar, utan letade upp mina gamla akvarellfärger som inte är använda på en så där 17 år eller nåt och satte mig inne i växthuset för att försöka mig på att måla lite. Gick väl sådär, har glömt det mesta av tekniken märkte jag men övning ger färdighet så det är bara att kämpa på.

Nu är det hög tid att hoppa upp på moppen och puttra till jobbet. Hoppas ni får en skön dag!



söndag, maj 01, 2011

Maj välkommen


Underbara maj är här och den började med växtmarknad på Kjugekull, jag kommer alltid hem med några fynd därifrån och iår blev det bla en ny vindruva, lavendel och några pelargoner. Fick även en låda med små plantor av Marina som hon hade över, de är i jord och omskolade och står på vänt allt efter deras behov.
Så det blev några timmars trädgård i dag med.

Jag har en självsådd buske som först började växa i en av mina större krukor och som återkom år efter år så jag planerade till sist ner den i jorden för jag tänkte att den kämpat så bra för att överleva här. Jag trodde först att det var krusbär sen vinbär och idag flera år senare upptäckte jag att det är en Måbärsbuske.


En hanplanta såg jag att det var. En envis rackare med stor livsglädje kan jag säga för jag har inte behandlat den så snällt, den är något uppstammad och klippt efter mitt eget tycke hur den ska passar in i och inte efter hur den behöver.
Alltid ska man lära sig nåt.


Har ni sett vad de sista dagar med sol har gjort? Mina Löjtnadshjärtan är nästan utslagna!
Såg även att min gamla pion har fått massor med knoppar och varje knopp hade minst tio myror var på sig, mår knoppen bättre om man får bort myrorna? Jag gillar inte när de kryper omkring där.

Till sist vill jag visa klematisen, det är nån sorts alpklematis men jag vet inte vilken och den har aldrig blommat som nu med så många blommor. Kul att den trivs och det är ju detta man jobbar för, att de ska trivas och frodas och belöna en med sin skönhet.

Med detta önskar jag er alla en skön söndagskväll!