söndag, juni 30, 2013

Nya ideer, igen

Det blev lite grävt igår, med betoning på lite.
Men min hortensia kom ner i jorden, det är en vipphortensia Hydrangea paniculata 'Wim's Red' tror att den blir bra där.
Det är inget precis att fotografera och jag vet inte om ni ser hur jag har ritat i min trädgårdsbok men det har kommit till ett ev staket pga vår rymmarhund som är i full fart att uppleva friheten och dess faror på egen hand allt för ofta.
Nu har han hittat en kompis som verkligen inte tycker om småhundar, enligt ägaren, som han rymmer till.
Så nån form av hinder måste upp och nu när jag sitter här kommer ordet rosenportal upp, hmm jag behöver ju nån ros i trädgården och fula staket inlindade i taggiga rosor kanske inte är så lockande att ta sig över för en lite hårig hund.
Tja ingen ont som inte har nåt gott med sig heter det ju, får fundera vidare på detta känner jag.

Visst är det sant att efter regn kommer solsken?
Ha det gott!

 

lördag, juni 29, 2013

Planer och ideer

Snudd på likadan bild som i förrförra inlägget men nu blommar ytterligare en buske där inne hos fru U, ser ut som en schersmin av nåt slag.
Jag är glad jag har hennes baksida mot mig så jag kan njuta av den, tror jag ska gå in och tacka henne nån dag.
Annars har jag ingen erfarenhet av att dela tomtgräns med grannen, där jag bodde innan hade vi en tremeters häck runt hela tomten så vi såg inte mycket av varandra precis.


Men här är det annorlunda, är dålig på att uppskatta längd men kanske 15-20 meter ser ut så här in mot farbror G. Som förresten har nåt av de finaste päronträdet jag har sett, det är formklippt och växer mot hans husvägg, lika fint med som utan blad.
Jo denna här evighetsrabatt, hade jag tänkt förändra lite i helgen om väder tillåter.
Från tredje busken av kärleksört och fram till trädpionen som knappt syns men som står framför magnolian tänkte vi sätta gräs (?) ja ni ska tro att Anders blev förvånad när den iden kom från mig det brukar vara tvärtom annars.
För att ungefär vid samma ställe ska en hortensia planteras lite in i gräsmattan, den blir en ca två- tre meter hög och nästan lika bred vilket är lika med insynsskydd i lagom storlek från gatan mot trädgården och från farbror G mot altanen där vi sitter och solar.
Sen tänkte jag bredda rabatten hitåt och längre fram i höst gräva ut här omkring väderkvarnen .
Då blir det en bit rabatt vid Magnolian, vid huset blir bara gräs och här på vår baksida lite mer, alltså man ger och man tar av gräset så att säga.
Jag inser att jag är lite tjatig om insynsskydd men har man bott bakom en hög grön häck så känns detta vidöppet även om det bara är på ena sidan av trädgården.

Nåväl, detta är bara planer som kan förändras när andra idéer poppar upp men jag håller tummarna på att det blir uppehåll ialla fall några timmar i helgen så nåt av allt jag vill göra blir av, det kliar så i mina trädgårdsfingrar och tom kroppen längtar efter att få gräva lite.

Ha det gott!
 

torsdag, juni 27, 2013

Trädgårdsnörd?!


Jag kallar mig trädgårdsälskare men vad är jag för sorts trädgårdsnörd egentligen? 
En av våra nya grannar går alltid ute och klipper gräset, häcken eller putsar i rabatten tom så har hans son rensat bort ogräs som vuxit vid vår mur mot gatan (vilket behövdes men jag tänkte faktiskt gå ut och göra det, efter jag hade gjort nåt annat före) 
Sån är inte jag. 
Jag är mer den som helst bara går och såsar runt, drar lite här och lite där. 
Tänker nog varje dag att idag ska jag ut och gräva bort all ogräs på uppfarten men när jag har vattnat och kanske planterat något nytt eller dragit lite ogräs på andra ställen sätter jag mig ner och tar det lugnt en stund sen har jag glömt bort tråk-uppfarten igen. 
Väljer bort att titta på fulhörnan för att njuta desto mer av den fina. 
Drömmer om den "perfekta" trädgården när jag läser tidningar men när det väl kommer till kritan gillar jag den som mest lite så där lagom busig och inte helt nyklippt och finputsad. 

 Precis som det ser ut i huset med sina sneda väggar och på somliga ställen har det blivit nödlösningar med lister för att dölja en del skavanker. 
Här är inte alla rummen i toppskick samtidigt för medans det ena rummet får putsade rutor och nya dukar så stökas de andra till på nåt vis. 
Fast så blir det kanske när man är fem i familjen plus hundar, katt och ödla och ingen av oss har städning överst på vår lista av vad vi helst sysslar med. 

Min lista toppas av som sagt trädgården, att vara i och njuta av då o då även arbeta i fast då i måttlig dos och helst bara på de roliga ställen. 

Ha det gott!

 

lördag, juni 22, 2013

Fortsatt glad midsommar!

Jag återkommer ofta till tiden, hur den sällan räcker till till allt man vill göra eller om man tänker efter hur jag väljer att prioritera den.
Våren är och har alltid varit lite jäktig hos mig så även denna.
Vi har hunnit med att bygga färdigt vår uteplats lagom till vi hade en studentfest och vi hann tom några dagar på Sweden Rock-festivalen i år med.
Student är ett kapitel för sig och även om vi håller bägge fötterna på marken så svävar det bort emellanåt med både pengar och krav, tack och lov inga krav från studenten själv utan hon var nöjd och tacksam för allt och det är huvudsaken.



Altanen som får räknas till vårt sista stora byggprojekt för tillfället blev så här, det är lite kantjusteringar kvar men vi är mycket nöjda och har redan njutit både eftermiddagar och kvällar där.
Det är en kaprifol som jag har planterat som ska agera insynsskydd mot grannen farbror G.
Vi är vana vid att bo bakom flera meters hög häck och här har vi grannen till vänster bakom planket.


Rakt bak ser det ut så här och man ser inte ens fru U;s hus bakom allt det vildvuxna, där har vi njutit av bla forsythia, nån sorts vresros och nu fläder som jag tänkte plocka för att göra en sats saft på.
De mesta som är högt står på granntomterna men bakom väderkvarnen  nere till höger har jag planterat syren, paradisbuske och dubbel rönn spirea.
Min tanke är att även om tanten som bor där får för sig att skövla allt på sin sida så ska vi ha det skyddat härifrån så nu är jakten igång på höga buskar.


På min sida står denna typen av klint (?) finns i massor liksom vad jag tror nån sorts flox och ett mindre halvdött träd till vänster i bilden är med vårt.

Annars är det mest kirskål, även det en gåva från grannens vildvuxna (man får ta det onda med det goda eller nåt *ler*).

Nu är det bara fyra veckor till jag har semester, nerräkningen har börjat.

Ha det gott!