fredag, december 30, 2011

Snart nytt år

Jag har en helt underbar julros som blommar nu och om jag har tur kommer att blomma länge för den är översållad med knoppar.

Några penséer kämpar med på annars ser det ganska trist ut i trädgården just nu.
Märkte att ogräset med växt sen sist och egentligen skulle man kanske ta på sig regnbyxorna och trädgårdshandskarna och ge sig ut och dra lite men jag struntar i det och hoppas jag har jättelust till trädgården i vår istället.
Inte för jag inte är sugen på trädgård nu men jag längtar hellre i tankarna.

Snart är det nyår och i år föll förrätten på vår lott och jag tänkte göra räktorn med ostbågar, jag har gjort något liknande innan och de var goda och ser lite festliga ut.
Receptet hittade jag på Tamaras blogg Livet på solsidan, vi blir 20 pers så det känns som vi fick det enkla.
Om vi inte hörs innan önskar jag er ett
gott nytt år!


Var rädda om er

tisdag, december 27, 2011

Nu är det över


Nu är julen slut för denna gången.
Julmaten är uppäten förutom skinkan och sillen men skinkan tänkte jag göra slut på det sista i smörgåstårtan i morgon när Ville fyller år.
Sill kan jag äta till frukost några mornar till sen får det räcka med det med.
Jag är så att lika kul som jag tycker det ska bli innan julen känner jag att det är skönt det är över nu efter jul och hade nog kunnat packa ner pyntet i sina lådor igen.
Inte ljusen de gillar jag men tomtarna och granen.


Det var min sista arbetsdag på mitt jobb med idag, somliga har jag jobbat med sen ca 1989 så det är några år som de har funnits omkring mig.
Jag är säker på att jag kommer att springa på de flesta lite då och då och dessutom finns facebook där jag är vän med några så det är inte så att de försvinner från mitt liv bara från mitt arbetsliv.
 Kommer att kännas konstigt men förhoppningsvis blir allt bättre ändå.

Jag hoppas ni får sköna mellandagar och hämtar krafter för nya festligheter till helgen igen

torsdag, december 22, 2011

Dan före dan före dopparedan


Julstressad?
Inte ett dugg, jag tror att vi har allt klart med inköpen. Ska hämta ett paket på posten idag och jag hoppas allt är med som skulle med där sen tänkte jag att efter jobbet ikväll köra inom Maxi och köpa mjölk, lite mer vispgrädde och hårfärgningsmedel så jag blir grann till jul. Jag tyckte det var överdrivet när butiken började ha öppet till kl 22 nu kan jag se det som en perfekt snabbhandlingstid eftersom jag kör där förbi när jag slutar kl 21.30, fast det gör jag bara två gånger till i år och nästa år är det nya tider.
Jag jobbar som sagt idag men har semester i morgon då tänkte vi laga den maten som kan förberedas och julgodiset, i år blir det förutom de vanliga mozartskulorna, knäck och rocky road även snöbollar, de är kanske lite för söta för mig men jag tror barnen gillar dom, själv har jag "mognat" och faller mer och mer för den mörka chokladen/tryfflen.


Julkorten kom iväg i tid det blev handmålade i år. Men jag vet inte, det är kanske en förlegad tradition det här med julkort även om jag blir glad när jag får ett kanske inte andra uppskattar de lika mycket utan mer känner att det bara är ytterligare ett krav att uppfylla.
För min del har det varit si och så genom åren med att ibland har jag suttit och gjort alla själv eller tryckt foto på barnen och andra år har det blivit köpta i sista minuten med det höga portot för att de ska komma fram i tid, då räcker det att man lägger på dagen innan.


Det känns lite som jag har vunnit en stor vinst för häromdagen när jag körde ut från parkeringen på Maxi mötte jag en herre som tutade och pekade och viftade jag stannade såklart och han berättade att jag hade punktering på ena framdäcket. Han följde sen med mig bort till macken och fyllde på luft och såg till att allt gick bra att köra igen och hade det inte varit för honom hade jag kanske hunnit ut på motorvägen innan jag märkte något och då hade detta kunnat bli ganska kostsamt.
Senare på kvällen upptäckte vi att Max blivit av med sin nya mobiltelefon som han hittade dagen efter på bussen, ingen hade tagit den utan snällt lämnat in den till chauffören.
Så här i juletid har i alla fall inte jag råd med extra utgifter så som sagt det känns nästa som en vinst samtidigt som man ser att visst finns änglar.

Hoppas ni får goa dagar så här innan jul!


söndag, december 11, 2011

Tredje advent


Man får så mycket inspiration när man läser andras bloggar, dessa hade Tamara på sin blogg Livet på solsidan och jag tyckte de var så söta att jag ilade in på Netto och köpte några till mig med för det otroliga priset 8 kr st.


Vi har fått en gäst till vårt äppelbord

I dag är det tredje advent och julen närmar sig med stormsteg, jag trodde vi nästan var klara med alla julklappar när jag satte mig ner och kollade igenom allt och upptäckte jag vi är knappt halvfärdiga. Ville fyller år den 28e så vi försöker vara klara med de presenterna med innan jul, lite dubbelt upp där för honom.
Nu ska vi äta middag med min familj och fira mamma som fyllde år i veckan.

Ha det gott!

fredag, december 09, 2011

Fredag igen


Kransen var inte kvar så länge på dörren, hantverkarna kom häromdagen och bytte vår dörr och jag nänns inte spika i den nya. Så välkommen-skylten får stå på trappan och äppelkransen ligger ute på plattorna så fåglarna kan äta på den om de inte blåser bort vid landningen.


Jag är inte helt hundra för tillfället, har fått luftvägsinflammation men blir så in i bombens rastlös av att vara hemma att jag åkte till hundbadet i Åhus för nån dag sen när det var så där vindstilla och lagom kallt. Passade på att ta lite tall, bark och kottar medan jag strövade omkring där.
Är säker på att frisk luft gjorde susen för lungorna och tillfrisknandet, Ozzy njöt med för fullt.


Att gå hemma för mycket gör att man ser och retar sig på sånt man inte hinner reta sig på annars så just nu brottas jag med för mig dagens I-landsproblem, var sjutton ska jag göra av med alla sladdarna?
Skåpen som allt står på är fastborrad i väggen så sladdarna kan inte gömmas där bakom utan ligger ovanpå, där är då kablar till dvd och dennes surround system, viasat boxen med dennes on-demand system och så tvn plus att de där högtalarna med ska stå där (annars har vi inget ljud i dvdn). Dessutom är sladdarna till allt olika långa så jag har fått gömma grenuttaget bakom tavlan dit räcker knappt nån till och nån annan har jag vikit tredubbelt.
Skylten Kaos känns inte överdriven. Nån som har en bra ide på lösning?




Andra sidan om Tv är betydligt snyggare och lugnare att titta på får kanske helt enkelt ta och blunda med ena ögat så man slipper se eländet.







Hoppas ni får en skön helg och tänker nån baka skorpor så prova Leilas recept med apelsin och saffran i, det var riktigt gott.


söndag, december 04, 2011

Andra advent


Det blev en äppelkrans, i ärlighetens namn blev den ingen höjdare men den får hänga där på dörren tills julen är slut eller jag kommer på nåt bättre.
Det största felet var att jag inte hade räknat med att den skulle vara så tung så den tappade formen, vilket är ganska märkligt när jag köpte två kilo äpple så borde ju kransen väga lika mycket, eller hur.

Jag tittade på Leilas söta jul på TVn igår och tänkte göra hennes saffransskorpor idag


bilden lånad på recept.nu

100 g smör
1 g saffran
2 st ekologiska ägg
2 st ekologiska apelsiner, rivet skal
5 dl vetemjöl
1.5 dl strösocker
1.5 tsk bakpulver
2 dl skalad pistagemandel

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.
3. Tvätta apelsinerna mycket noga, riv det yttersta av skalet och blanda det med äggen.
4. Blanda de torra ingredienserna med hela pistagemandlar och vänd ner det i bunken.
5. Forma degen till tre längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
7. Ta ut längderna och sänk temperaturen till 125 grader.
8. Skär dem i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka på plåten.
9. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

Verkar hur goda som helst!
Hoppas ni får en skön andra advent

fredag, december 02, 2011

Sviter av Berit ändå


Så fel vi hade när vi drog en lättnadens suck efter stormen, i går när det regnade så blev golvet helt blött utanför bastun och i morse var det en stor pöl trots diverse spannar som ställts på plats.
Så det blev till att upp på taket och fästa plåt som tydligen hade lossnat i söndags, i morse var jag måttligt irriterad över det men nu kan jag nog bara känna att vilken tur vi upptäckte det så snabbt ändå och inte när ev snö smälter bort fram till våren.


Jag planterade smågranarna härom dagen, de blev så fina där ute. Det är lite av man tager vad man haver med lärk-kottar, mossa och bark blir bäst så tycker jag.
Tänkte jag skulle göra en äppelkrans, är det nån som vet hur länge de håller sig fräscha? Det finns några fina tips på hemmakanalens hemsida som jag gillar.

Annars har jag varit och fått nyckel och information om mitt nya jobb som jag kommer att börja på den 2 januari, jag längtar dit men det känns lite konstigt att lämna de som jag i vissa fall har jobbat med i nästan 25 år.
Ni får ha en underbar fredag!