lördag, april 30, 2011

Sköna valborg

Sitter här med mitt morgonkaffe och en bit av den otroligt goda citronpajen som blev över från i går, förundras lite över hur underbart väder vi har, idag var jag ute barfota och pyjamasklädd och spanade läget i trädgården. Hur länge ska detta hålla i sig? För mig får det vara hur länge som helst bara sommaren kan bli lika fin.
Fast ibland känns det som det ska vara i motvikt till varandra först nåt bra sen nåt eländigt och det gäller inte bara väder.

För en tid sen var en trädgårdsvän till mig i tidningen Trädgård och blommor, ett underbart reportage och det var så roligt att se hur "proffs" ser hennes trädgård och de beskrev den lika kärleksfullt som hon själv gör.
Det är ännu långt kvar till min trädgård tåls att publiceras men det är ändå lika roligt att se hur nån annan ser den.  I mitt fall är det dottern som ibland går ut med sin kamera och ser blommorna ur hennes synvinkel.
Hon läser Mediaprogrammet och vill bli fotograf, Rocco går gärna med henne och helst vill han sitta på en fot eller nåt när han är i närheten men det gick lika bra med hennes linne här.
Så här blev en av de bilderna, hon bränner av en ca 10-15 bilder på en gång och jag kan tycka i stort sett alla blev bra medan hon bara är nöjd med en.
Thank you for always being there
Thank you for your love and care
Thank you for all the things you do
Thank you for just being you
Hon har en egen fotoblogg som heter Tilda! och där har hon bla annat lagt upp denna på bilden på penséerna och den texten, ett vackert sätt att se den lilla vita bland det lila.
Jag kryper med ner på marken och vissa av bilderna vi tar är ganska lika men jag är säker på att denna astern hade jag bara sett som felplacerad när den har lagt sig ner i gräset utanför rabatten.


Nåja, idag är det Valborg och i vår by innebär det firande nere vid badplatsen där har klass 5 hand om försäljningen så de kan få hjälp med pengar till skolresa och ikväll ska jag stå och snurra chokladhjulet. Ville är vår minsta så det är sista året vi behöver hjälpa till där nere.

Hoppas det blir en skön valborg för oss alla!


tisdag, april 26, 2011

En passion

Jag skulle bara inom Maxi och köpa mat till jobbet och sprang förbi en passionsblomma för 69 kr. En sån vill jag ha hann jag tänka men köpte inte utan fick ta det hållet när jag körde hem istället och välsignade deras öppettider när jag susade in där tio i tio i gårkväll. Jag ställde den i växthuset och hoppades på en frostfri natt, det fick jag inte men den klarade sig bra och gillade tydligen att vara där för en av blommorna slog ut idag
Har ingen aning om vilken sort det är och jag vet inte heller hur man sköter en sådan men vacker är den, det vet jag. Tanken är att den ska växa och gömma häcken man ser bak växthuset, där har jag mina redskap upphängda och det kan se lite stökigt ut.
Jag var ganska flitig igår innan jag körde till jobb och har fått lite frö i den sålåda som är kvar, i den andra är det potatis i. Jag har aldrig satt potatis och hoppas det ska bli i alla fall till en middag.
I dag när jag kom hem var det inget speciellt som skulle göras utan jag gick bara och skrotade och flyttade på krukor och sånt.
Skönt sätt att hämta krafter på.
Men ska sanningen fram har jag en sådan träningsvärk i mina ben att jag inte kunnat göra nåt annat heller, jag var ute på min första joggingrunda i måndags och tanken är att det ska bli min andra runda i morgon men det "vetitusan" om det blir och inte lär det bli att jag slänger ut all jorden som ska ut på gräsmattan och fylla igen hålen och ojämnheterna.
Däremot kommer jag att gå ut och kolla om min klematis har slagit ut, den är full av knoppar och där har aldrig varit så många som i år.

Ha det gott!

lördag, april 23, 2011

Inlägg nr två idag

Ozzy på rätt sida om staketet.
Trodde inte att jag skulle behöva eller ens vilja ha en hundfri zon men nu har jag det.
Staketet är gjort av liggande brädor med armeringsjärn mellan, enkelt och bra. Stolpen som rosen (Helenae) ska växa mot är ihopbyggd med pergolan som en port.
Jag fick såklart hjälp av Anders att ta bort gräset, även om det inte är mer än några kvmeter stort är det tungt som tusan att gräva upp.

Så här blev det.
Det är en liten kulle så jag vågade inte plantera så långt ut innan jag vet hur vatten och jord rinner, stenen som låg runt lådan har jag lagt som gångstenar, den i mitten är en gammal slipsten och det som är planterat är det som stod i lådan förutom Silverax som jag skickade efter från Odla.
Där det står ett spadskaft ligger Gråbär begravd och där är rosenginst planterad, kanske är det för skuggigt där för den men då får jag hitta något annat.
Ser lite tomt ut nu tycker jag men det gör det å andra sidan i alla mina rabatter just nu.

Det har inte blivit någon grillad korv idag och nu är jag ganska hungrig, trött och har lite ont i händer o rygg så jag ser fram emot att sitta en stund med goda vänner och ett glas vin och njuta av en skön kväll.
Ha det bäst!

Glad påsk


Nån gång när jag var liten/ ung fick jag detta handmålade porslinsägget av mamma, förra året när vi plockade upp loppisgrejer på idrottsplatsen råkade jag få syn på det tillsammans med resten av vårt påskpynt. Det tog mig några sekunder innan jag kom ihåg när Anders frågade om vi skulle spara nåt eller han kunde skänka hela lådan och att mitt svar troligen var släng skräpet (det är så jag blir när jag tröttnar på att städa och flytta runt lådor i garaget/vinden). I alla fall smusslade jag ner det i fickan och tog med det hem igen, nu är det fyllt med godis och står bredvid en vas med kvistar och tulpaner som är vårt enda påskpynt iår.
Vi har inga direkta påsktraditioner mer än att vi brukar gömma påskägg idag och ibland äter vi påskmat som i stort sett ser ut som julbordet minus mängden mat.

Mitt staket är klart, så idag ska jag gräva bort några kvadratmeter gräsmatta sen hoppas jag på att kunna ta bort den stora trälådan och börja plantera lite. Kanske tar jag tag i att göra vid rabatten där syrenträdet stod, jag har köpt en Magnolia som ska i jorden där och så behövs det flyttas på lite annat.
I eftermiddag blir det säkert en grillad korv i solen som jag räknar med ska lysa hela dagen.

Låter inte det som en perfekt lördag så säg?
Ha det gott och glad påsk på er!


torsdag, april 21, 2011

Staket på G


En tjuvkik, det är i alla fall på gång.
Stolparna är i marken, brädor och armeringsjärn inköpta och väntar på att bli uppsågade.
Vår arbetsfördelning här hemma ser ut så här i påsk att Anders kommer vara hemma och sköta marktjänst medans jag är på mitt betalda arbete och tjänar storkovan (?). Jag hoppas på mycket sol och fint väder för då snickrar han staketet klart så jag kan ge mig på blommorna som ska ner i jorden där bak när jag är ledig, tror ni vi kan få barnen att laga maten till oss?
Det är så mycket man vill att man får passa på de stunder innan och efter jobb, igår var vi ute till klockan sju-åtta sen var fötterna kalla och man tappade skruvarna för finmotoriken funkade inte i kylan, vår ja men inte så varmt än.
I dag är jag ledig i förmiddag och tänkte ge mig ut igen så fort solen kommit över taket.
Inne i växthuset är det varmt och skönt, där sitter jag gärna en stund och njuter än har jag inte mycket som växer där men lite grönt finns. Jag har haft lite problem med dörren och en ruta har gått sönder i stormen men svärfar hjälpte mig så nu sitter lite plast som skydd t.v. och dörren funkar perfekt.
Mina blå tulpaner från Amsterdam ser ut att bli lika röda som vanligt, jag hoppas de slår ut nu i påsk sen brukar de stå länge.

Hoppas påsken blir så skön som ni bara kan önska er med sol och god mat, själv ska jag göra mitt bästa att ta vara på de stunder jag är ledig och med hjälp av familjen kommer det att bli en underbar påsk här med.

måndag, april 18, 2011

Ledig måndag

En underbar dag och jag har varit ledig.
Var först en runda på tippen för att tömma släpet sen en runda på ByggMax för att handla virke till staketet sen hem och hämta barn för att ta en snabb runda i stan för sko inköp till Ville. Sen, äntligen, var det tid att ta på sig jobbarbyxorna och tofflorna och ut i trädgården.
Det var så varmt att jag var utan strumpor och tog trekvarts-byxorna på mig och inte förrän nu i kväll blev det för kallt.

Det lilla staketet ser inte mycket ut för världen men för min del hoppas jag det innebär slutet på Ozzys grävande i alla fall att han inte kommer in från detta hållet. Innan var där lite armeringsnät och lite andra blomstöd för att han inte skulle komma igenom men idag blev det bortplockat och bara armeringspinnar där så nu ser det lite renare och snyggare ut.

Det blir bara grönare och grönare nu och idag såg jag musöronen på björkarna här omkring och ja jag kunde inte annat än klippa lite på ena rosen, den spretade så hemskt och var i vägen när jag grejade med det lilla staketet.

Som sagt, det har varit en underbar dag och jag har några timmar i morgon förmiddag innan jag ska jobba så jag satsar på en lång skogsrunda innan jag ger mig ut i trädgården några timmar för jag hoppas på lika skönt väder som idag sen är man full-laddad för nya arbetspass.

Ha det gott!

fredag, april 15, 2011

Små skönheter

Dagen igår ägnades åt diverse trädgårdsbestyr rabatterna blev färdig "vårade" och idag tänkte jag ge mig på det som ska bli trädgårdsland.

När jag var i Stockholm hittade jag boken Den lättskötta köksträdgården på Designtorget för en ca 250 kr fin bok men lite dyr, väl hemma kollade jag på bokus istället och där fanns den för 119 kr. Nu har jag plöjt igenom den och fick lite tips och råd, måste nog tillägga att boken vänder sig till nybörjare och hur man startar upp ett köksland med enkel info och steg för steg bilder i vissa fall. Där är även ett långt kapitel om tänkbara grödor hur man planterar, sköter och skördar.




Underbara Rip van Winkle blommar nu och med sina tunga blommor ligger den nästan ner men om man lyfter upp den ser den ut som en spretig sol.
Violen är kanske inte den vackraste blomman men klart den som luktar godast just nu här.
En bukett vita pärlhyacinter, fast de är så korta i stjälken och jag har inte så liten vas så jag väntar tills de blå slår ut innan jag plockar in några.

Det känns att allt är på gång här nu, man ser hur det växer och skjuter fart och här hos mig ser allt ut att ha klarat den kalla vintern utom då möjligen perukbusken. Jag kommer inte ihåg när den visade liv förra året den är kanske bara lite senare än de andra.
En annan utmaning är att försöka komma ihåg var jag satte allt jag fick av Jenny förra hösten. Då grävde jag bara ner allt där jag tyckte det passade in. Nu har jag dålig koll på vad och var. Nåja det lär väl visa sig ändå till sist.
Nu tänker jag sätta fart så jag hinner ut en runda innan jag åker till jobbet, undra om det inte är dax att ta fram moppen nu.

Ha det underbart i helgen!

torsdag, april 14, 2011

Dublin

En underbar plats!
Tolkien måste ha tänkt på Irländarna när han skrev om Hobbitarna och Fylke (Shire) de är trevliga, vänliga och glada i mat och öl.

Våren hade kommit längre där än här hemma och mitt inne i Dublin hittade vi en blommande fjärilsbuske (tror jag det är) på taket, planterad i en skorsten av alla ställen.

Vi hyrde en minibuss och jag är glad att jag slapp köra i vänstertrafik, inte helt enkelt på de smala och slingriga vägarna till Wicklow mountains Glendalough.
Vi hann med att ta tåget till Howth, en fiskeby precis utanför Dublin och så shopping inne i stan förstås innan det var tid att åka hem, jag hoppas verkligen vi kommer dit igen det var som sagt en mycket underbar stad.

Nu ska jag kolla runt lite bland bloggarna sen tänkte jag sätta mig med det nya numret av Trädgård och blommor.
Ha det gott!


torsdag, april 07, 2011

Stormvarning i Skåne

Idag blåser vi bort.
Så det är ingen trädgårdstid idag inte men å andra sidan har jag knappt tid för det heller, för min del är det till att sköta husmorssysslor såsom tvätt och förberedelser till lördag när vi flyger till Dublin hela familjen.
Det är som jag skrev i förra inlägget mycket att glädjas åt nu.
Stockholm och musikalen Romeo och Julia var toppen, vi hade köpt biljett med SJ upplevelse så vi betalade inte mer än 49 kr för en enkelresa Hässleholm-Stockholm det funkade perfekt, tog ca fyra timmar sen var vi där i det kalla och inte alls våriga Stockholm.
Där nere låg vårt hotell, på Katarinagatan på Södermalm.

Här hemma hade pärlhyacinterna börjat slå ut. Och jag hann med en förmiddag i trädgården i måndags så nu har jag börjat våra ordentligt i rabatterna här.
Tänkte skola om en del plantor idag mellan tvättmaskinerna, bra med jord under naglarna när man viker ren tvätt...

Ha det gott och om vi inte hörs förrän nästa vecka vet ni var jag är.

fredag, april 01, 2011

Några glädjeämnen en regnig aprildag

Det finns så mycket att vara glad för, både stort och litet.


Första julrosen i blom, den har många fina blommor som just nu nickar för vind och regn.


Trädpionen köpte jag för två eller kanske tre år sedan och detta är första året med knoppar.


Vackra vårarrangemang, ibland är det enkla det vackraste med några grenar och en blomma.

Det ser ut som det blir hemmaodlad purjolök till mig i år i alla fall två tre stycken och om jag kan hålla dessa vid liv för de är synnerligen små och taniga fortfarande

April blir en intensiv månad för mig med först en resa till Stockholm i morgon tillsammans med Tilda och grannen Annelie och Johanna.
Två mammor med tonårsdöttrar.
Vi ska gå på musikalen Romeo och Julia och shoppa vet inte vilket dottern längtar mest efter men jag misstänker det sistnämnda. Själv ser jag fram emot en fika helst på en uteservering med en lysande sol och bara se alla som rusar förbi och veta att jag kan behålla mitt småstadslugn oavsett för jag har inte brått nånstans.
Så idag ska jag hämta tågbiljetter, köpa fika till resan, skaffa karta över storstaden och lite annat förberedande inför helgen medan Tilda ska gå på vår stads musikal, Skönheten och odjuret, jaja det är till att slita ut en generation i taget.

Hoppas ni får en underbar helg med mycket sol som ger hälsa, kraft och mod.
Ha det gott!