tisdag, mars 30, 2010

  


Efter att ha läst ut boken "En lisa för själen" (Eva Robild och Annika Christenssen) kändes "Slow gardening" av Alys Fowler som ett bra val. 
Har ni läst den?
Hon är en förespråkare för återbruk man kan läsa om tips på hur du blandar din egen såjord och att det ska gå lika bra att plantera i en byrålåda eller konservburk som i de köpta krukorna. 
Hon hävdar att "svaret på frågan om hur man får en fin trädgård är att den ska skapas med kärlek", så nu vet jag det.

Något annat som jag har läst lite här och var bland trädgårdstips/reportage är att det är viktigt att planera innan man sätter igång med planterandet och det är jag väl lite sämre på, jag ritar gärna upp nåt eller tänker ut en plan men det är sällan jag följer den. Ibland är det ekonomin som sätter stopp, måste köpa en billigare blomma eller färre än jag tänkte från början, ibland hittar jag helt enkelt inte det jag ville ha från början och kan jag inte vänta planerar jag snabbt om och köper nåt annat eller är det så att jag får en växt av någon som jag hellre vill ha på den platsen.
Jag misstänker att jag lyckats ta död på en del växter för jag har planterat dem i fel läge/jord eller klippt dem tokigt men å andra sidan är jag helt säker på att jag har nån liten rackare som överlevt och blommat längre än vanligt bara så där mot alla odds utan att man visste varför. 
Om det nu inte var för det som stod i boken, pga kärlek.

Nu håller jag alla tummar att det ska bli lite trädgårdsväder de dagar jag är ledig så jag kan gå ut och vårröja

måndag, mars 22, 2010

Äntligen


Där, långt ner under snön, verkar den ha mått hur bra som helst. Men det är den enda julrosen jag har som blommar, ingen av de andra vill och några hittar jag inte alls.
Idag är jag ledig och hade hoppats på lite sol och en röjar-dag  i trädgården men det är kallt och molnigt så den får vänta ett tag till, tror att jag kör en runda förbi växthuset istället.


Ett litet tillägg.
När jag hade publicerat om julrosen och skulle bege mig till stan såg jag min pensé som jag satte ut för en och en halv vecka sen och den fryser inte, nä den reser sig och tar in den lilla värmen som finns i luften och ser bedårande söt ut 

torsdag, mars 18, 2010

Det går framåt


Somliga dagar är segare än andra, idag är det en sådan dag och ändå har jag varit ute med några vänner och gått morgonrundan med hundarna, hunnit bli bjuden på morgonfika och planerat påskbordet sen har jag förstås gjort de sedvanliga husmorssysslorna som tvättat, dammsugit, torkat golvet.

Men dagen började med bråk med ena barnet och det hänger med märker jag, inte ens min favorittanke piggar upp.


Denna bokhögen har följt mig några dagar nu;
frökatalogen för fusklappen på mina fröer som jag har planterat ligger i den,
"Min första trädgård" och en "Lisa för själen" fick jag förra veckan och läses flitigt i nu sen den längst ner
"Min egen trädgårdsbok" är den jag skriver mina sådder i och även ritar upp planerna på hur fulhörnan ska bli. Den första ritningen är några år gammal men grund idéen är kvar det är bara mått och lite andra detaljer som har förändrats.
Det är den tanken som jag helst vänder och vrider på nu för att hitta bra lösningar på olika problem, det har tom varit några nätter som jag legat vaken och funderat. Vi väntar på att det ska bli lite varmare så vi kan sätta igång, helst jättesnart.

Just nu:
* Har jag biobiljett till Alice i underlandet ikväll
* Men hinner precis hem från bion för att titta på Lars Winnerbäck hos Plura och Mauro på TV 8
* Längtar och längtar jag tills vi kan sätta spaden i jorden igen

söndag, mars 14, 2010

Vårprojekt


Trodde att nån skojade med mig när de sa att det snöade i morse men senare när vi var ute och gick var det nästan magiskt med stora snöflingor som dalade sakta ner och solen som sken så man fick kisa för att inte få ont i ögonen och nu är himlen blå igen så den snö som kom då försvinner nog snabbt.

Med solen kommer lusten att göra nåt och ibland tror jag inte det spelar nån roll vad jag gör bara jag har ett projekt igång.
Nu pratar vi om att förändra fulhörnan, där vedboden är, till nåt bättre och jag har några idéer som har grott under några år så kanske de blir av i vår. Tanken där är att vi ska riva upp lite av häcken och flytta infarten för bilarna och flytta hela vedboden (lätt nu när all ved är slut) och bygga ett staket/plank utåt gatan. Om det blir så förändras min planteringshörna och jag kan kanske få dit några pallkragar att plantera mer grönsaker i.
Så ni kan tro att jag ritar och skissar och planerar.


 Nu ska jag ut och sätta lite frön, det är lite plats kvar i pluggboxen som jag tänkte skulle fyllas, sen ska jag sätta mig i uterummet som har blivit varmt av solen och läsa i En lisa för själen som jag fick på posten härom dagen.

onsdag, mars 10, 2010

Vårtecken?


I går lyste solen hela dagen över oss, i de rabatter som snön har försvunnit ser man hur lökarna börjar sticka upp.
Snön ligger fortfarande djup på framsidan där jag har de flesta vårblommor och jag förstår inte hur jag tänkte när jag planterade det så. Räknade nog kallt med att det inte skulle finnas någon snö kvar när det var dax för vårblomningen.

Det där med att det som göms i snö... vi la ut vår julgransmatta för vädring när vi slängde ut granen, isen släppte igår så vi äntligen kunde få bort den och istället för att hamna i jullådan blev det soptunnan, så kan det gå.


I helgen passade vi på att njuta av snön innan den försvinner (för det ska den väl göra nu...).
Var i Småland och åkte pulka i backen, spark på isen, grillade korv och trivdes men som slutade med att jag "vabbar" nu med en dunderfökyld kille här hemma (och det är inte han utan jacka och termobyxor).
Just nu:
* gläds jag åt min Green Wizzard och Maria klocka som blivit ca 1 cm hög i pluggboxen
* försöker jag tänka positivt och en förkylning måste väl räknas som ett vårtecken?
*dammsuger jag två gånger om dagen för hundarna fäller sin vinterpäls- vårtecken det med?