tisdag, september 29, 2009

Vinterförberedelser



Jag har läst hos er andra om det motsägelsefulla just nu och jag kan inte låta bli att hålla med idag stack jag ner näsan bland ljuvligt doftande violer, det var inte så många men ändå några stycken och i nästa rörelse tog jag med mig trädtaklöken in för vinterförvaring.



Jag köpte det på Rhodos förra året och det har stått i uterummet under vintern men ute mot väggen i pergolan hela sommaren, jag vill så gärna kalla det för taklöksträdet (låter bättre på tungan...)men det heter Trädtaklök eller Aeonium arboreum och det är lite känsligt för vind, har jag läst, så då åker det in nu så det kan överleva ett år till.
Olivträden får stå ute ett tag till däremot.



Kryddväxterna har med sagt godnatt för iår, zinkbaljan ser inte så roligt ut nu.

måndag, september 28, 2009

Före-efter

Min externa hårddisk som jag använde till alla min bilder slutade fungera i våras, den tar inte emot ström eller nåt och jag vet ingen som kan hjälpa mig med den så två års foton är inne i den som jag inte kommer åt. Trist.
Men lite då och då söker jag bakåt här i bloggen och hittar bilder som jag glömt, som denna jag tog i våras.



Jag grävde denna rabatten som jag kallar häckrabatten i min trädgårdsbok, där står att det ska finnas murgröna, stockros, vit fotblad, vita flox, vit riddarsporre, fattingmansginseng, ormöga och gräs, lungört, klockjulros och sist höst anemon.
Så var det en gammal slipsten och gjutjärnsfönster med.




Så här ser det ut nu och det är verkligen mycket på lite yta.

Förra hösten grejade jag lite vid vedboden och Anders spikade upp en vägg som jag planterade framför.



Tomt och tanigt?






Nu har en skogsklematis vuxit till sig ordentligt där och jag har fått lägga nät på taket för att den ska fortsätta upp dit. Jag har försökt spika fast det så allt inte rasar ner i höststormarna.
Längst bak syns "häckrabatten" och mellan står en pallkrage med smultron och tomat och purjolök.

Visst är det skönt när man ser hur det växer och gror och ibalnd glömmer man hur mycket som faktiskt förändrats.

lördag, september 26, 2009

Höstpynt




Nu pyntas det om på trappan även om jag inte håller mig till de typiska höstfärgerna än så känns det mer höstigt.



De gula pumporna köpte jag av grannbarnen som är duktiga och odlar för fullt för att sen kunna sälja.
Och den gråa pumpan köpte jag idag på skördemarknaden inne i Kristianstad, den och två Elfenbensklockor och en Kokardblomster fick följa med hem idag och jag som inte skulle köpa mer blommor nu.
Har inte hittat en bra plats till rosen Kent än, han står i sin kruka och risken är att jag bara får gräva ner den i vinter för att plantera om honom till våren igen.

Kokardblomstern får stå under syrenträdet, det är en brokig samling blommor där nu men jag tror att det får bli en röd och gul färgskala där till nästa år.
Det lyser upp lite i den hörnan tror jag.

måndag, september 21, 2009

Det blommar än


Det finns mycket kvar att njuta av fortfarande, en del som blommar om, som denna ormöga fast det var långt nere på krypnivå jag hittade den.





Malvan står sig fint och har en hel del knoppar kvar.



Precis som en del av stockroserna, här är det de enkla som klarat sig bäst. De är finast med i mitt tycke så det blir sådan som jag ska skriva upp på önskelistan till nästa år. Jag har några som kommer men jag vet inte om det är dubbla eller enkla, de är självplanterade från tidigare år.



Fattigmans ginsengen, är en söt lite blomma som luktar illa och väl värd att vänta på.

torsdag, september 17, 2009



Jag var på växthuset för att se om de hade något fint äppelträd till mig och kom hem med rosen Kent istället.
Jag vill ha fler träd här men kommer mig aldrig för att köpa nåt, de känns alltid så stora och klumpiga i slutändan.
Nåja hösten är inte slut än och vem vet plötsligt kanske det rasslar till och jag kommer hem med en halv skog ;)




I ena hörnan av vår häck, utåt gatan till, har det misslyckats lite med klippningen förra året när min man och granne klippte den.
Det är fortfarande stendött där.
Antar att de tänkte något som att nu tar vi ordentligt....

Den har retat mig sedan dess, men så fick jag en ide och gjorde ett spindelnät av svart ståltråd och satte ett betongblad bakom.
När jag ser det nu ser jag att nog ska gå på hårdare fram med sekatören och helt enkelt ta bort allt smått och bara låta de stora stammarna vara kvar.
Får kanske höra mig för hos grannen vad de tycker först, vi pratade om att låta något slingra sig upp och täcka det döda men jag vet inget som kan växa och frodas så mitt i en häck.

I och med att jag fick den svarta tråden har jag börjat leta luffarslöjd, det är sånt som jag kan sysselsätta mig med när det blir höst, kan tänka att det kommer att finnas ett och annat spindelnät här till våren.

måndag, september 14, 2009

Glo, snoka och härma



I fredags var Gunnel Carlson i Kristianstad och pratade i Lunchlådan.
Hon pratade om hösten som den bästa årstiden när man får belöningen av vårens och sommarens slit, säkert rätt på sitt vis men jag gillar vårens och sommarens slit och har lite svårt att bara sitta ner och titta på resultatet och nu är det dessutom inte sitt-vänligt väder.
Jag upptäckte förra hösten att det var ganska tomt i trädgården vid denna årstiden vilket jag har ändrat på nu men jag är ändå inte ute lika mycket nu som innan kanske är jag mätt på det eller är det för jag inte har den ron att inte jobba i trädgården.

Sen pratade hon om detta att vi har lärt oss att inte glo, snoka eller härma något som är ganska bra i trädgårdssammanhang om man vill veta vad som trivs just där man bor. Hon rekommenderade en runda i kvarteret för att glo och snoka efter snygga växter och sen härma det man gillar då vet man att det trivs menade hon.
Själv kan jag känna mig för blyg för att gå och glo in till mina grannar men jag ska kanske anamma det för att få lite tips, det finns så mycket fint här runt omkring.



Bla floxen finns i mångas trädgårdar.

fredag, september 11, 2009

Pelargoner



Titta den blommar!
Jag fick en liten söt doftpelargon i våras och antagligen har jag satt den i en för liten kruka så den har inte vuxit sig så stor och ingen blomma i sikte förrän idag.
Jag har en liten önskan om att den ska överleva vintern och växa sig lite större och med fler blommor till nästa sommar.

Hur gör ni med alla era blommor som ni har i krukor? Ska man spara på allt?




Denna Mr Wren kommer att sparas tillsammans med en gräddpelargon som bara lever "nästan" dvs den var nära döden i våras och har hämtat sig igen men långsamt. Blomman påminner om doftpelargonens, liten och späd, och var min första kärlek till pelargonen.



Dessa två helt vanliga vita pelargonerna kommer dock att hamna på tippen, det är inget jag sparar på.

Är jag då en pelargonsnobb?
Som bara övervintrar de som man inte kan köpa på de vanliga ställen?

Nepp det är jag inte, de jag spar på är oftast de "fådda", de som ligger en tanke eller gåva bakom men där står även två vanliga Mårbacka som jag har lyckats hålla liv på i några år och nu tycker jag de har blivit så stora och grova att de får hänga med ett tag till.

söndag, september 06, 2009

En låda



Jag har en låda, den är ca 1x2 meter och jag har haft lite problem att fylla den så det ser snyggt ut men nu tycker jag att det börjar likna något.
Den byggdes för att Rocco gärna lyfter på benet mot mina blommor, han har kissat ihjäl ett äppelträd som jag planterade en gång, så den är en halvmeter hög och precis ovanför strålen så att säga.




Det höga gräset är Miscanthus sirensis "Ferner Osten" sen är där alunrot, violer av olika slag mer gräs, irisar och en lilja bla.
Det var bla denna som jag hade i tankarna när jag skrev att jag var nöjd hur min trädgård hade utvecklats denna sommar




I dag var det en sådan dag när jag kom hem från jobbet "skulle jag bara" och vips stod jag där med jord upp till armbågarna och planterade taklökarna som jag köpte i Bäckaskog och Havtornsbusken jag fick av Jeanette. Rören hittade jag på vår återvinningsstation när jag skulle kasta skräp.
Vet inte riktigt hur stadiga rören är så de blir säkert flyttade när det börjar blåsa nu i höst till nåt ställe i mer lä.



Ha en skön söndag!

lördag, september 05, 2009

Award


Jag har fått en award av Jenny, tack så mycket.
MEN....det ligger ett krav till utmärkelsen, att skriva en lista med tio punkter om mig själv!
Här kommer det:
  • jag gillar choklad, är smått beroende av det periodvis
  • jag är teknisk, är familjens datasupport
  • jag kommer sällan ihåg födelsedagar utan måste påminnas då även om åldern, dock inte mina barns
  • jag tycker om att läsa, gärna deckare eller något som baseras på sanna händelser
  • jag har några hundra LP-skivor som jag samlade på mig innan det fanns cd
  • jag ska gå en silversmides kurs i höst
  • jag längtar till solen och värmen, vill kunna åka utomlands oftare
  • jag har köpt biljetter till Lars Winnerbäcks konsert i november
  • jag är nöjd med årets trädgårdssäsong och hur min trädgård har utvecklats
  • jag trivs med mitt liv!


Sen kan man skicka vidare och det är ju frivilligt men jag är nyfiken på mamma och pappa Kaos och fru Humlabumbla för de är nya bloggare för mig.

fredag, september 04, 2009

Hannu & Max



Det är bodagarna i Kristianstad och i dag var Hannu Sarenström på torget och pratade trädgårdsvisioner ca 30 minuter. Han är en inspirerande talare och tiden gick alldeles för snabbt.
Han pratade lite om det att man får välja vad man ser tex när man tar en bild kan det vara så att det är full kaos runt omkring den men just på fotot råder lugn, stämmer bra här.
Han pratade även om att man aldrig kan skynda på i trädgården allt har sin gång liksom och att tiden har en tendens att försvinna snabbt när man är ute och "ska bara....." stämmer bra det med.

Över till nåt helt annat så fyller Max 12 år idag och jag har bakat en Fetta al latte.



En chokladkaka med nutella och grädde emellan och till det ska vi ha apelsin och valnötter, kan tänka att det smakar bra med hallon med om man inte tål nötter.

Sen har jag fått en award (tack Jenny!) av Mitt gröna hjärta, kul för det var längesen jag fick en sådan och med den kom tio sanningar om mig själv som jag tänkte svara på i morgon när jag har lite bättre tid.

Nu är det dax att börja hacka grönsakerna till tacon, ha det en skön fredag!