söndag, maj 31, 2009

Mallorca



Det har varit underbara fyra dagar med mycket sol, bad och god mat o dryck allt i goda vänners sällskap.

Vi bokade allt själva och var nog lite nervösa att det inte skulle fungera men det har gått som på räls. Lägenheten var över förväntan, stor med ett perfekt läge mitt i Magaluf och bara några meter ner till stranden.

Vi har inte åkt på semester utan barn innan men tom det gick bra, jag saknade dem bara lite ;)

Visst är underbart kort men nu är jag bara hemma tre dagar sen åker vi till Stockholm och gissa vad jag ska göra där?
-Han är född 23 september 1949 i Freehold, New Jersey, USA, är en amerikansk rockmusiker. Han är sångare, gitarrist och låtskrivare. Han kallas även för The Boss.

Jepp, det blir ett konsertbesök på Stadium för några timmar med Bruce Springsteen.

Månadens bild



Så här ser det ut nu, underbart med allt som slår ut och växer till sig.

onsdag, maj 27, 2009

Weekendresa

Väskorna står packade i hallen och väntar för imorgon bitti åker jag, Anders, Jenny och Tobbe till Mallorca i fyra dagar.
Barnen ska vara hemma här med farmor, farfar och mormor så de kommer säkert med att ha det bra.



Pionen väntar på att blomma till söndag när jag är tillbaks ;)

måndag, maj 25, 2009

Läshörna



Mitt andra inlägg idag men jag ville bara visa var jag har tillbringat min eftermiddag.
Jag var färdig med alla utplanteringarna som jag tänkte göra och tvätten var tvättad och steken i ugnen så då var det bara att sjunka ner i solstolen med boken och njuta i solen.
Pergolan ger inte så mycket skugga än men emellanåt, beroende på var solen står, har man skuggan på rätt ställe.



Jag sa till Marina häromdagen att jag inte gillade att ha blommor i krukor för jag glömmer bort att vattna, undrar om hon fortfarand tror mig?
Det blev fler krukor än jag tänkt mig men fördelen med dessa är att jag når hit med slangen så jag slipper gå med kannor för att vattna.


Fick en Pelargon Tomentosum, tror jag att det är, av mamma den får stå här ett tag men om jag läst på rätt ville den stå i halvskugga så jag får nog hitta en annan plats åt den i sommar.
Klicka på bilden så ser ni de ludna bladen tydligt men doften av pepparmint kan jag tyvärr inte förmedla.

Veckans höjdare



Veckan som gått har liksom bara passerat på något vis, jag var ledig i torsdags sen har jag jobbat resten av dagarna och på min lediga tid har det varit en del träffar med vänner och familj som bla firat sina födelsedagar.
Därutöver har det varit trädgårdsarbete fast att skriva arbete tar mig lite emot eftersom jag väljer att jobba i trädgården, jag gör det för jag tycker det är kul och jag hämtar kraft i att vara ute och dona och greja.

Så denna veckans höjdare får nog vara att vi ser början på sommaren nu med allt fler blommor som slår ut i sin fulla prakt.


En underbar Iris




Akleja




Och utblommad Humleblomster



Min höjdare i veckan som gick är en hyllning till försommaren.

torsdag, maj 21, 2009

En bra dag

I dag har jag haft en sådan dag när man hunnit med massor.
Den började med en runda till Eko där jag köpte jord sen var det bara att sätta igång, det blev nytt i zinkbaljan.



Det syns kanske inte så tydligt men det är lite olika kryddor i den, för nåt år sedan fick jag för mig att jag skulle ha näckros och fiskar i den.
Det skulle fungera enligt någon artikel jag läst så jag ordnade med det mesta för att det skulle bli bra fast det blev en otroligt varm sommar så vattnet blev för varmt och fiskarna dog och näckrosen trivdes inte, så förra året stod baljan bara och samlade upp regnvatten för att i år bli en kryddbalja.
Det står nu på terrassen där jag har nära från köket.





På andra sidan på terrassen under köksfönstret står detta just nu, ser ni fikonträdet som har några taskiga blad vet någon fall de ska klippas bort när de ser ut så här eller de ska bara ramla av av sig själva?
Olivträden, taklöksträdet och fikonet är hemtagna från Rhodos och verkar gilla läget på terrassen förutom då att en del av bladen blev lite brända på fikonet när den kom ut i solen.
Citrusträdet hade jag inne i vintras men det har fått åka ut nu med de andra.





Jag har blivit med pallkrage och där bakom den står tomat och gurka som jag satte ut idag, hoppas att de klarar sig ute nu.
I pallkragen är det purjolök, sallad och hallon.
Kom på nu att jag tog ut fröpåsen med sockerärter som jag tänkte sätta där och det glömde jag men påsen står nog kvar där ute och nu har det börjat regna och åska så den får vara kvar där ute i natt.
Nu stänger jag datorn för åskan är oroväckande nära, hörs igen senare.

onsdag, maj 20, 2009

Hat-kärlek

Så här nära sommaren brukar jag glömma allt vad inneväxter heter. Förra året tog jag ut mina orkidéer och lyckades ta död på många av dem, dock inte alla och av dem som är kvar blommar nästan alla.
Lite otacksamt av mig att inte bry mig om dom då kan tyckas.


De flesta som jag har är Phalaenopsis för de är, enligt mig, enklast att sköta bara lite vatten var vecka eller så.
På en har det vuxit ut nya blad med egen stängel antar att jag kan knipsa av den när den har bildat egna rötter.




Sen har jag Hoyor och nu har Shepherdiin börjat blomma och det är lite lustigt för jag har dem dels för de är liksom orkidéerna lätta att ha med att göra alltså inte särskilt krävande eller törstig och dels så belönar de mig lite då och då med att visa upp sina vackra blommor.
Men den luktar så. Mycket.



När den äntligen blommar igen åker den ut till uterummet för annars tror man att det är katten som missat kattlådan.
Det skulle varit en varningstext på växten när man köpte den "varning för stank" för jag kan inte helt anamma hon på Svt som menar att tycker man inte om en blomma/växt är det bara att kasta och köpa nytt, den har ju trots allt sin charm ändå.




Så här ser Hoya Bella ut som oxå blommar nu och den luktar inget alls.

söndag, maj 17, 2009

Veckans höjdare

Min veckas höjdare har varat hela helgen, vi är tre familjer som tagit lugnt och bara haft det skönt.



Så här ser det ut när man går ner från stugan till dammen, mitt i skogen i djupaste Småland.




Grodyngel fanns det gott om, något som engagerade alla barnen.
De åkte tillbaks till dammen igen efter ett tag såklart.

Fler höjdare kan ni läsa om hos I mitt gröna hjärta

lördag, maj 16, 2009

Lördag igen!



Man hittar nya blommor varje dag nu som börjat blomma, här den vita brunnävan.
Ser ut som en ballerina som snurrar på sin kjol.

Nu har vi packat bilen knöfull med madrasser, sängkläder, mat och fiskedon för att tillbringa helgen ute i urskogen tillsammans med våra grannar.

Hoppas ni alla får en underbar helg!

torsdag, maj 14, 2009

Alla dessa val




Fick mess igår med frågan om jag skulle ha pelargoner iår i så fall kunde avsändaren köpa några till mig när hon ändå handlade till sig själv.
Jag svarade nåt i stil med "Öh, pelargoner kanske vita och röda kunde vara bra att ha..."
för som vanligt hade jag ingen plan på vad jag vill plantera, jo allt men det kan jag inte utan måste begränsa mig lite.
Nu har jag två av varje färg och lite till som hon var snäll och inhandlade men fortfarande ingen bra ide på var de ska stå så för tillfället befinner de sig i sin låda.
Fast nu när jag sitter här och skriver kom jag på att min stora cementkruka på framsidan kanske skulle bli ypperlig som pelargonkruka och de skulle kunna lysa upp fina på trappan, så så får det nog bli.

Ibland är det inte så stora eller svåra beslut man måste fatta och det är väl tur det.



Ingen bild på pelargonerna utan Tulpia "Corona" som jag köpt från Botanicus för nåt år sedan.

måndag, maj 11, 2009

Ny plats



Anders har haft fullt upp med att lägga plattor i hörnan i helgen och idag var det min tur att försöka få till det lite snyggt.



Eftersom jag aldrig har en färdig plan blir det lite av tager vad man haver principen och grävde upp funkia, delade en hortensia, hittade några skott av syrenen som jag satte i ena konservburken och i den andra står granen kvar sen i julas, kunde inte kasta alla så den fick hänga med ett tag till.

Den där hörnan har en egen historia.
För ca tio år sedan påstod en viss Martin Timell att det gick utmärkt att mura en grill och använda sig av en vanlig ugnsplåt till kolen och gallret att grilla på, han glömde berätta att det inte blir något bra drag till kolen och det är svårt att hålla elden vid liv pga det.
Så vi har nog bara använt grillen ett handfull gånger sen har den stått där och efter nåt år plockade vi upp de plattor vi hade där då och gjorde tappra försök att slå sönder grillen, vilket var lättare sagt än gjort.

Nu kände jag att jag inte kan blunda varje gång jag vänder huvudet dit därför la vi dit plattor igen och satte brädor ovanpå grillen, som har satt sig och är ganska sned, så det skulle inte förvåna mig ett dugg om den rasar ihop nu när vi äntligen tänker använda den igen ;)

söndag, maj 10, 2009

Veckans höjdare

Iklädd pyjamas och gummistövlar och med kameran i högsta hugg gick jag ut omkring halv åtta i morse för att spana blommor.
Det enda jag hörde var fåglarnas sång och hade jag haft min mamma med mig hade hon berättat vilka fåglar det var som sjöng för mig, nu hörde jag bara koltrasten och en "massa annat kvitter".

Solen är på väg upp och har inte kommit till den gamla rabatten riktigt än men jag kunde ta en bild på Aklejan som blommar idag.



Och jordgubbsplantorna som står i lådan och badade i morgonsol



de blommar med nu.

När jag gick omkring tänkte jag på vad som har varit denna veckans höjdare och kom fram till att det måste bli just detta, att kunna gå här knappt påklädd utan att frysa när solen letar sig upp på himlen och fåglarna kvittrar och bara kunna få vara här och nu en stund.
Det är en höjdare för mig.

tisdag, maj 05, 2009

En regnig tisdag

Det regnar idag och det är väl behövligt antar jag.
Här blir blommorna och dammsugaren glada för det, jag har ett väldigt selektivt seende när det är fint väder och inte ser dammråttorna som ligger och vilar i hörnen, eller änglatofflor som jag läste på en blogg om man vill använda finare ord. Då behövs en regnig dag då och då så man kan öppna ögonen och röja bort det.

Därför började jag denna dagen med att tvätta klädseln på soffan och slänga ut mattan i regnet i förhoppning att det bara räcker att skaka den lite sen när den ska in igen.

Fast jag gick ut en snabb runda i trädgården och kollade läget innan jag satte igång.



Taklöksträdet skiftar färg nu när det kommit ut från uterummet till altanen, det har varit ljusgrönt hela vintern och blir mörkare röd igen. Det är i skriande behov av en omplantering och så fort jag köpt jord ska den få en större kruka.
Hoppas den gillar medelhavsjord för det är det jag tänkte köpa till den och olivträden.



Aklejorna börjar slå ut nu först här var denna Japanska mini Aklejan (har inget annat namn) den är bara 10 cm hög så man för böja på knäna för den.



grönt är skönt även i regn!




Ha det så bra idag!

söndag, maj 03, 2009

Veckans höjdare

Utmaningen som startar idag av I mitt gröna hjärta går ut på att man ska skriva om just denna veckans höjdare och för mig har det varit att Anders grävde ut en ny rabatt till mig som jag fyllde snabbt med "fådda" och nyinköpta blommor.


Så här ser/såg det ut här och jag ville gömma ingången till skjulet eller ialla fall att det inte var det först man ser när man vänder blicken ditåt.


Så här ser det ut nu.
Vi var på växtmarknad på Kjugekull igår jag och Marina och där hittade jag en ny klematis (kunde inte utläsa namnet) som jag satte där i ställningen, sen står där en vinbärsbuske, stockros, vit löjtnadshjärta, temynta, vårärt och vit brunnäva.
Kan nog bli bra om bara ställningen håller.

En höjdare i höjdaren var då igår när vi var på Kjugekull och fyndade, för mig blev det bla lungört, fotblad, hosta, klematis och en trädpion som jag inte riktigt vet var jag ska sätta.
Allt för under 150 kronor.
Fynd alltså!



Vi träffade Malin som kört ända från en annan skog hit för att shoppa blommor (och träffa oss...)

Det var min höjdare i veckan som gått.