torsdag, april 30, 2009

Månadens bildVåren är här med full styrka känns det som, jag går i korta byxor och linne, helst barfota och tar en vilostund då och då i solstolen.

När jag gjorde min djupdykning i rabatten idag såg jag dessa fast utanför.

Ser ut som pytte penseer, jätte söta och blomman är mindre än en centimeter.
Den stora frågan blir då ska jag försöka flytta dem till ett bättre ställe i rabatten eller ska de förpassas som ogräs och självdö invid husväggen?Alpklematisen börjar blomma nu, den är inte så stor än knappt en halvmeter hög men har ändå två fina blommor på gång redan.Nina har ett eget reportage i detta nummer av Hem ljuva hem- Trädgård och det vill man ju inte missa, jag hoppas på att vi ska ha en Rosenknoppsträff i hennes trädgård så man får se den på riktigt men tills dess kan man kolla i tidningen.

Sen hade jag beställt en bok som jag själv ska fylla "min egen trädgårdsbok" och ja, jag vet att det duger bra med ett vanligt kollegieblock eller skrivbok men just nu har jag fullt av halvskrivna sådana plus löspapper med idéer och ritningar att jag tänkte kanske det funkar bättre för mig om jag har en bok som jag måste vara rädd om (den kostade ju pengar...;).

Så det ska jag sätta mig med nu sen firas det Valborgsmässoafton på badplatsen i vanlig ordning här.
Hoppas ni får en underbar kväll!

tisdag, april 28, 2009

Välkommen Mr FokkerJag tänker alltid på humlor när jag ser Anemoner som denna med den ludna "rumpan" i mitten fattas bara några gula ränder med =).
Vit Anemon står på min önskelista. Men denna lila är inte dum den heller.


Nu har jag Aurikler på mitt bord där ute, så söta så.

måndag, april 27, 2009

Helgen
Jag skulle kunna skriva en novell om tandvärk men det gör jag inte för det vill ingen läsa om (inte ens jag) fast nu äter jag penicillin mot inflammation i käken så då ska det nog bli bra snart.....

Däremot kan jag skriva om vad jag tänkt på när jag legat och funderat på nätterna.
Det är bla hur jag ska få in mer rumkänsla i trädgården, jag har kollat igenom alla trädgårdsböcker för tips och råd men ingenstans står det hur man skapar det där första rummet.
På sina ställen har jag läst att man ska ha en färdig plan från början för att slippa göra misstag men jag har ingen färdig plan och jag tror att om det inte är allt för stora misstag att jag vill göra dem och förhoppningsvist lära mig något av dem.
I allafall har jag lite idéer som jag hoppas på ska bli genomförda.

Pergolan ger en skön ombonad känsla trots att det inte är uppväxt där än.
Jag planterade vildvin på de sista stolparna härom dagen, det blev vildvin dels pga att det är slingrande och inte självklättrande så det känns som jag har mer möjlighet att styra det då, men vad vet jag.


Jag har planterat lite frö med, det blev lite olika ett-åringar som kan lysa upp i rabatterna i sommar.
Bla en limegrön solros som jag är nyfiken på och hoppas ska bli fin sen blev det en solros Teddy Bear som är liten och mer buskig, luktärt är ett måste här och Mariatistel med sina fina blad som jag inte har haft innan sen kommer jag minsann inte ihåg de andra men jag visar dem säkert när de blommar ändå =)

torsdag, april 23, 2009

Blåa tulpaner


Det finns inga blå tulpaner så sa min arbetskamrat när han gav mig dessa som han hade köpt i Amsterdam. Darwin Hybride Tulip heter de enligt paketet.


Så här ser de ut i verkligheten och man kan väl bara konstatera att han hade rätt, tyvärr för visst hade det varit läckert om de faktiskt hade varit blå.
Eller de kanske skiftar färg efter en dag, vem vet.
Ropade in ett par stolar på auktion de får stå här så länge, det är i min planteringshörna och där mot den vita väggen måste mina tomater stå så de blir flyttade så snart jag kommit på var de skulle passa in eller om jag hittar en bättre plats till tomaterna får de stå kvar.

Märker att det blir svårare och svårare att hitta plats till allt och jag som inte ens känner mig halvklar med vårens planteringar.
Hur löser man det? Fler och större krukor kanske eller fler rabatter eller helt enkelt inte skaffa mer att plantera?
Det sista går bort direkt men jag ska nog fundera på krukor är sugen på att prova på att hypertufa där man använder betong, torv och sand som ger ett mer slitet intryck när det är klart.
Någon som har erfarenhet av detta?


en humla i arbeteFör övrigt har jag tandvärk och tycker lite synd om mig själv för jag har inte tid hos tandläkaren förrän på måndag och just nu känns det långt dit.

tisdag, april 21, 2009

Ny rabatt

Idag var jag bjuden på fika hos Marina och det ville jag inte missa så med bilen på lagning kastade jag upp mig på cykeln och trampade några kilometer till grannbyn.
Med mig hem hade jag två fulla påsar med växter balanserade på styret, de kom i jord direkt efter hemkomst.Där var vit flox, riddarsporre, vita violer, smultron, fattigmans ginseng, ormöga, vinröd krysantemum, en akleja, ett gräs och en paprika.
De fick alla en plats i rabatten, i uterummet eller i en kruka.

Tack så mycket, Marina!

Jag hade inte grävt en så lång rabatt och det var nog tur för jag skänkte inte en tanke på att man (läs Anders) måste sköta häcken även när man gömmer den bakom blommor ;)
Därför la jag plattor längst in för vi brukat ha en ställning att stå på när den ska klippas och kanske inte allt för många växter förstörs om man kan ställa den där.

Nu är det bara att vänta och se medans allt växer och gror i den hörnan med.

måndag, april 20, 2009

BotanicusKatalogen kom idag från Botanicus, jag hade glömt att jag skulle få hem den för jag brukar alltid beställa tillsammans med några på jobbet och får då läsa i den där.
Idag fick jag ha den för mig själv.
Hittade en Dicentra canadensis -silverhjärta som vill växa i halvskugga och skulle passa i den nygrävda rabatten får se hur mycket mer jag vill ha, det finns ju en ekonomisk begränsning på allt köpande som man får ta hänsyn till.

Måste nog påpeka att vi har god grannsämja och att jag vill ha bort häcken inte är en hemlighet för grannen, frun i huset håller med mig men inte mannen som nog mer ser till allt arbete som det skulle innebära att ta bort en tre meter hög häck som har stått här i nästan 40 år och ersätta den med ett lika hållbart plank.
Kanske är det så att han har rätt och att häcken bör stå kvar för man kan undra hur ett plank ser ut om 40 år.

söndag, april 19, 2009

Upphittade fyndJag körde förbi en rostig gammal slip där det stod "bortskänkes" på en bräda.
Hmm tänkte jag, den kanske skulle kunna vara snygg att ha och låta något klättra på den.
Men då måste jag ha ett nytt ställe att ha den på typ en ny rabatt eller nåt.

Så jag fick mina kära barn med kompisar att springa bort och hämta den på deras lådbil sen satte jag igång att gräva och trots att jag var "söndagsklädd" och vi skulle få middagsgäster när som kunde jag inte låta bli.Kom så här långt (bilden är taget i motljus därav den konstiga färgen) tanken är att det ska bli ljusare med helst vita blommor och ljusa blad som lyser upp.

Hela vår tomt är omringad av den där fula häcken och eftersom grannen inte vill ta bort den (jag vet att du läser...;) så har jag bestämt mig för att göra mitt bästa att gömma den och nu är steg ett avklarat, i alla fall på den lilla biten.

fredag, april 17, 2009

Bortglömda växter och klättrande växter

En underbar fredagseftermiddag och jag har legat på alla fyra för att rensa ogräs halva kvällen.
Jag har upptäckt en del som jag har glömt att jag har planteratSom denna här med sina skruvade blad, får se om jag minns den när den förhoppningsvist börjar blomma.

Annars har jag försökt mej på att få till en ampel i betong men det gick inget vidare så om jag inte får en bättre ide på hur det ska gå till får jag väl göra som de flesta andra, köpa en.

Sen har jag funderat på vad som egentligen passar att växa i pergolan.
Från början hade jag en bestämd tanke på att stolpe ett skulle ha en klematis, två och tre vildvin och fyran klätterros, och om det behövdes fler blommor kan man alltid plantera ettåriga klättrande vid stolpe två och tre.
Nu börjar jag tvivla på att just vildvin är rätt, blåregn hade varit toppenfint men det tar ganska många år innan den blommar och det har jag inte tålamod till sen finns det vindruvor och det hade med varit kanon, humle är snabbväxande och då vildvin som är helt underbart på hösten.
Nåja det tål att tänkas på ett tag till sen får jag nog komma till skott och plantera något om det ska växa till sig redan i år.
Har ni något bra förslag?Hoppas ni får en toppenhelg!

torsdag, april 16, 2009

Helleborus PirouetteJag råkade köpa en julros på torget idag.
Eller råkade och råkade jag ville ju ha en men helst en sort med limegröna blommor och den de hade var en stamjulros som jag visste för lite om för att spontanköpa så då blev det denna istället.
Den är nästa utblommad så jag får vänta att njuta av den till nästa vår.
Men det är den säkert värd.

tisdag, april 14, 2009

Fossiljakt på Ivöklack
Efter jobb och skolan hade slutat för idag packade jag picknick-korgen med engångsgrill, korv och kaffe så körde vi till Ivöklack för att leta fossiler.
Det kom sig så att för nån vecka sedan var Ville, vår minsting, iväg med en kompis och letade hajtänder på Ivö och när han kom hem med en påse full av fossiler visste jag inte riktigt vad jag skulle tro.
Fast sen på Kristianstads trädgårdsförenings årsmöte föreläste amatörpaleontologen Filip Lindgren och han berättade om Krita tiden som var för en ca 80-100 miljoner år sedan och att under sen krittid steg havet och Ivö klack kom att utgöra en liten ö. I havet simmade bl.a. hajar och stora reptiler (sköldpaddor, svanhalsödlor och mosasaurier).Idag kan man hitta rester av olika skalbärande djur, såsom ostron, armfotingar och belemniter (en utdöd form av bläckfisk) vi hittade mest rester av bläckfisk eller "vätteljus" som de med kallas och om det är från ostron eller nåt liknande.Det var riktigt skönt, nästan som en sommarkväll att gå där på klacken och leta fossiler även om det var mest barnen som letade och jag (tillsammans med Anders) som grillade, det var en mjukstart efter påsklovet men i morgon är det säkert som vanligt igen med läxläsning och nya tag innan nästa lov

lördag, april 11, 2009

Inlägg nr 200På självaste påskafton skriver jag inlägg nr 200 och även detta kommer att handla om trädgården som de flesta av de andra 199 jag har skrivit.
Det är en helt underbar påskhelg om man tänker på vädret, kan tänka att konstrundan på Österlen får många besökare när det är så här.
Förr, då innan barnen, så körde jag alltid en runda ner till Österlen och trängdes med andra konstintresserade men sen var det inte lika lockande med tre barn i bilen och nu får jag nog erkänna att det drar mer i trädgårdsfingrarna än i konstsjälen.

Så idag har jag planterat mina Dahlior istället det är som jag har fått så jag vet inte hur de ser ut eller om det är värt "besväret" (tänk om de är jättefula...) nu står de på golvet i uterummet och får stå där i några veckor.

Sen hade jag inget speciellt att göra så jag började ändra om i ena rabatten, den gamla framför uterummet.
Inne i hörnan hade jag en bänk stående och plattor under längs väggen, de låg där för när vi byggde om så krossades en ruta så jag har varit rädd för glassplitter som fanns kvar i jorden.
Nu grävde jag upp plattorna och bättrade på jorden och planterade en läkemalva där och senare när jag skulle städa upp efter mej kom jag på att jag hade humle som stod trångt så den ena blev med flyttad dit.Så här ser det just nu.
Det kan se tomt ut framför men där står en stor pion som tar mycket plats.

I kväll är vi bortbjudna på middag så jag slipper laga mat idag och kan bara fortsätta njuta av denna dagen i lugn och ro i goda vänners sällskap.
Hoppas ni andra med får en underbar lördag och påskafton.

fredag, april 10, 2009

Glad PåskTack till er som kommenterat pergolan, man blir så glad för uppmuntrande ord.
Även om det inte är jag som har byggt den så är det min ide och mina ritningar och jag som drivit på att vi skulle ha en, då värmer det gott när det blir lyckat och jag hoppas att både Jenny och Anders med tar åt sig av berömmet.

Jag har jobbat idag och det var så skönt att komma hem till en solig eftermiddag nu ska vi snart iväg och titta på fotboll sen ska vi ha påskbord här ikväll.
Men jag tänkte visa mina nya betongalsterEn godislåda som ytterform och ett silikonhjärta inuti, från början tänkte jag ha den vid pappas grav men ändrade mej tror att det ska vara en rund ytterform där istället.Fågelbadet blev i det tunnaste laget så en fotboll på villovägar kan nog slå sönder det men det får hänga där så länge det håller.
Sen blev det så klart några nya trampplattor till rabatterna de kan man aldrig få för många av.

Hoppas ni får en underbar helg och påsk!

onsdag, april 08, 2009

Pergola

Vaknade inatt av att det åskade så huset skakade och jag trodde att pergolan hade rasat ihop men icke, den stod där så stadigt. Så det var bra byggt av Anders med god hjälp av Jenny.

Det småregnade och var ganska trist väder i förmiddags men det hindrade inte mig så jag har varit ute hela dagen och bland annat flyttat på rosen May Queen.Jag köpte den på växtmarknaden på Kjugekull i höstas och den är inte så stor än men det är tänkt att den ska klättra på armeringsnätet med tiden.
Det ska även klematisen som jag planterade en bit ifrån.På stolpen längs bort planterade jag en Alpklematis och på de två i mitten vill jag ha vildvin som ska klättra upp på taket, tror det blir bra med de där.

När man tittar på bilderna ser det lite tanigt ut men i mitt huvud har det redan vuxit till sig och jag kan känna hur skönt det kommer att vara att sitta där en varm sommardag.

Passade på att fortsätta tömma komposten och förbättra jorden på sina ställenJag fick sten av Tobbe som jag la intill husväggen, där växer ytterligare en klematis.

Så nu är jag ganska trött och längtar till soffan, fast jag kommer förmodligen att somna inom två röda...;)

tisdag, april 07, 2009

KlevlandordJag hittade dessa Klevlandord som jag satte in i en vanlig IKEA-ram i hallen.

Jag är så glad för i morgon ska jag börja plantera på allvar vid min nya fina pergola för den har blivit färdig idag.
Bilder kommer så småningom.

söndag, april 05, 2009

Äntligen betonggjutning

Idag hade jag finbesök av Rosenknopparna.Vi ägnade eftermiddagen åt betonggjutning, fika och prata i massor. Hann även med att boka in ytterligare två eller tre träffar.
Det var lite kallt och blåsigt att stå ute men jag hoppas att alla hann med att göra det de hade tänkt sig.
Ska bli kul att se senare allas alster och hur de placeras i trädgårdarna.
Det var en roligt eftermiddag och tiden går alldeles för fort när vi träffas.

Har ni märkt hur allt blir lättare på något vis nu när det är ljusare och soligare? Jag för min del känner att all energi kommer tillbaka till mig och jag har fått jättemycket gjort här hemma och så till min stora glädje har vi börjat bygga pergola på baksidan.Det är inte helt enkelt för två med tummen mitt i att få det rakt och i lod och allt man ska tänka på men med lite tips och hejarop från nära och kära går det bra, jag har redan fått en klematis som jag tänkte skulle kunna klättra på ena stolpen (tack Marina för alla blommor).

Och apropå få blommor så fick jag både en bukett tulpaner, tomat och pelargonplantor idag, tack till er med!Den ser ut som en tilltufsad hönsrumpa `Rip van Winkle` men den är helt förtjusande söt och den börjar blomma nu så smått.

onsdag, april 01, 2009

VäggordMin granne Jenny har gjort sina egna väggord och jag kunde inte annat än göra jag med.
Det var hur lätt som helst.

Först gick jag hem till Jenny och lånade plastfilm som hon köpt över nätet
sen skulle jag bestämma mej för ett motiv och var jag skulle ha det, jag ville ha som Jenny men inte precis likadant (kolla hennes blogg så kanske hon gör ett inlägg om alla sina väggord).

Sen läste jag inte instruktionerna från inspiration och design om hur man förstorade teckensnitten till rätt storlek utan jag fick skriva det för hand på ett papper,
klippa ut det och
rita av det igen spegelvänt på baksidan av plastfilmen.

Det var Matilda som kom på at home och jag tyckte det passade bra bredvid skrivaren.


Bokstäverna till home hade jag över sen jag skrev kök i olika språk i köket
Nu vill jag göra fler och är på jakt efter inspiration till något välkomnande i hallen eller kanske dam och herr symboler till toadörren eller något romantiskt till sovrummet eller ....

Om det blir något mer så visar jag det här om ni vill, men ibland får man alldeles för många idéer att det inte blir något alls av det till sist.