tisdag, mars 31, 2009

Månadens bild



Mars månads bild ser ut så här, fortfarande ingen större skillnad på håll men om man kommer närmre ser man

att den sista av mina tio "Darwin hybride Tulips" har tittat fram.
Han som jag fick lökarna av påstod att han hört att det inte finns blå tulpaner så vi får väl se hur dessa ser ut när de slår ut.





Grekvädden har kommit upp en bit.



Pionen som jag höll på att ta död på förra sommaren, då jag var tvungen att flytta på den just när den skulle till att blomma, har med börjat vakna och titta upp.



Så man kan se att det går framåt, långsamt precis som det ska.

måndag, mars 30, 2009

Helgen




Jag var en runda i Lund i helgen, först njöt vi av kvällen tillsammans med Jenny och hennes tjejer på Scandic hotell sen var vi på Nova Lund och shoppade loss på söndagen. Hittade denna lilla vasen inne på Sia.

Idag har det varit trädgårdsarbete och lite städning som har gällt.
Vi ska ha betonggjutning här på söndag och grejerna till det hade blivit gömda under vissna löv, men nu är de framme och redo att användas igen.

torsdag, mars 26, 2009

Camilla är.....




Solen tittar fram men det är kallt i Skåne idag så jag har inte det minsta lust att gå ut och stanna ute i trädgården utan en runda med kameran får bli allt.

Det är en sådan mitt-emellan-tid just nu känns det som, det är så mycket jag vill börja med men är rädd att göra det för tidigt som att dra (klippa) bort och rensa i rabatterna. Nu står det lite visset här och var och det har sin charm det med men jag hade hellre sett lite mer grönt nu.
Och då menar jag inte maskrosen som växer fram bakom spaden.



Och grönt finns överallt bara man tittar efter, löjtnashjärtan har kommit upp en bit liksom pionerna, grekvädd, riddarsporre och många andra perenner.

Läste på Helenas blogg Gröna funderingar att hon har gjort en utmaning som jag med ville prova på.

Instruktion: Googla ditt namn plus “är” inom citationstecken. Kopiera de fem första träffarna där meningarna innehåller “XXX är….” och lägg in dem på din blogg.

Hos mig blev det:
Camilla är jätterädd ( för vadå?..)
Camilla är lessss ( på att vänta in våren..)
Camilla är vår nya Zlatan ( jepp och jag tar gärna hans lön med..)
Camilla är stolt ( över sina barn..)
Camilla är hundpsykolog ( jag undrar det..)

tisdag, mars 24, 2009

Men va .....

Ville inte alls veta av detta väder som kom i morse









Mina julrosor var inbäddade i ett täcke av snö, den första bilden tog jag för två dagar sen och den andra i morse.


I helgen var jag ute och grejade i trädgården och kikade lite försiktigt i min kompost, jag är en nybörjare på detta ämne och lånade en del böcker när jag fick den av mamma i somras.
Jag förstod snabbt att det är en halv vetenskap att få fin jord men med lagom mycket kväve och syre och fuktighet så skulle det kanske lösa sig, jag var ändå lite skeptisk när jag öppnade luckan men titta vad jag fick fram.



Nästan prima kompostjord.

Det blev ett nästan för jag har nog inte varit riktigt noggrann med att findela kvistar när jag lagt ner de så de sticker ut lite grann där de inte har förmultnat tillräckligt.
Men nu har jag i alla fall mitt eget lilla kretslopp och jag är nöjd med att kunna slänga ut denna jorden i rabatterna i vår.

lördag, mars 21, 2009

Lite tips

När jag skulle ha tre kolumner var jag inne på en hel del hjälpsidor som finns överallt på nätet och läste, jag tog rådet att om man ska göra större förändringar på sin blogg så bör man göra en testblogg för där kan man misslyckas hur mycket man vill utan att något går förlorat.
Om man inte vill göra det kan man alltid göra en backup på sin blogg men det tyckte jag kändes jobbigare.

Av de sidor som jag var på tyckte jag att Designa din blogg var till en del hjälp med framför allt BloggBuster och då denna sidan hade jag nytta av.
Jag gjorde precis som där stod men det tog ändå några försök innan jag fick till det, då var jag glad åt min testblogg.


Vill man ha ny layout och bakgrund finns det gratis att hämta på The cutest blog on the block, vill ni kan ni kolla in hos Jenny som har hämtat sin bakgrund där.


När man ska redigera bilder är Picasa3 ett utmärkt gratisprogram där har jag gjort min header de sista gångerna, gillar att byta efter årstiderna.




Har man gott om tid och ett picasa webalbum på nätet kan man registrera sig på Scrapblog och göra nästan hur mycket som helst med sina bilder.
Denna skulle jag göra så där snabbt för att visa hur det kan se ut men det tog en bra stund för där är så mycket att välja på och det är svårt att bestämma sig vilket som blir bäst. En varning alltså om man är stressad för det går knappt att slita sig därifrån...

Detta är förstås till en regnig dag ;)

fredag, mars 20, 2009

Vårdagjämningen



Nu
Är det vår
Det sa de på radion lite över kl 11 i dag och då måste det vara sant!









I den gamla spiklådan har det kommit pelargoner, tomat och viol, jag tog den översta bilden igår och idag har det kommit hängrosmarin på posten så den är i tomrummet där snöret låg.




Detta ska bli hängbambu, om jag har tur, de var väldigt ynkliga plantor så vi får hålla tummarna. De var med i paket och det är nog ibland så att man frestas med fina bilder om hur plantorna kan se ut om ett par år så när de kommer känns de väldigt små.



Det blev pensé och mini påsklilja i denna, det ska ut på trappen men får stå en stund till i uterummet.

torsdag, mars 19, 2009

Dörrkrans



Penséerna kom igår, jag brukar beställa av basketföreningen KFUM i Kristianstad, 110 kr för 24 st, och de håller alltid precis så länge man orkar klippa och ansa dom i sommar alltså ända till hösten om man vill.
I år tog jag vita och blå mini.
Jag hann inte börja plantera dem igår men jag tog och "liftade" Marinas ide om kransen fast hon använde sig av pärlhyacinter.

måndag, mars 16, 2009

Helgerån eller nya friska tag?




Rubriken syftar på kornellen den har blivit flyttad minst tre gånger och nu har den växt sig för bred för denna platsen med så nu klippte jag den så det bara finns en gren, det ser nästan ut som ett litet träd.

Därav min fråga är det ett helgerån eller nytt sätt att se busken på?

Ja det får väl tiden utvisa, antar jag, risken finns att jag får problem med rotskotten så den buskar till sig meddetsamma igen och det kan jag leva med värre är om den vissnar bort och det skulle vara synd för det är en fin buske annars, i alla fall när den står på rätt plats.

Det har varit ett underbart uteväder här idag så jag har haft en riktig trädgårdsförmiddag, syrenen och buddlejan blev med klippta och räfsan trivdes riktigt bra med att ta bort lite överflöd från en del rabatter trots att skaftet brutits av under vinter.
Det var en del av redskapen som behöver fräschas till upptäckte jag men de får duga ett tag till.



Nu har den slagit ut, julrosen.

lördag, mars 14, 2009

Trevlig helg!




Denna helgen är det Trädgårdsliv mässan i Malmö, jag missar den i år men om jag ska vara ärlig så imponerade den inte förra året på mej fast allt kan bli bättre så det hade varit roligt att följa med Rosenknopparna till Malmö idag.



Vi ska till urskogen i Småland istället, väntar bara på att Anders ska komma hem så ska vi packa ut i bilen och köra. Det blir en helg med korvgrillning och skogsvandring kanske lite fiske och mycket prat med goda vänner.

Ni får alla ha en bra helg!

tisdag, mars 10, 2009

I trädgården just nu

Solen sken en liten stund idag, jag passade på att dricka mitt kaffe ute på altanen och gå en runda och spana in läget i rabatterna.
Jag har satt ganska många vårlökar så det är mycket som börjar att gro nu.



Detta är en "Darwin hybride Tulips" som jag planterade så sent som i november, jag fick den i present när jag fyllde år och den kom då direkt från Amsterdam så jag hoppas att fler ska titta fram än de tre som kommit upp.




En annan tulpan har kommit så här långt.



Violen, är med tidig.



Ett gäng krokusar och inte förrän jag la in bilden på datorn såg jag att det ligger en tuss med hundhår tvärs över blommorna, något som är mycket vanligt här med två långhåriga hundar klickar man upp mina bilder så tror jag att man kan hitta hundhår på varje närbild.


Borstade Indra, som är mitt uppe i sin vinterfällning, idag och är det någon som vill bygga sin hund har jag pälsen här ;)

Sen tog jag fram spannen för att börja dra lite ogräs och då kom regnet och räddade mig från den sysslan fast den hade behövts för det går säkert minst två ogräsplantor på varje vårblomma eller perenn som kommer fram nu.




Oja visst, jag tänkte visa min julros som inte blommar än den har börjat men verkar ha frusit i denna posen för så här har den sett ut den sista veckan. De flesta häromkring verkar ha blommande julrosor men den som väntar på något gott....

fredag, mars 06, 2009

En ledig dag går fort

Jag var ledig igår och minsann blev en hel del struket från listan, julsakerna blev sorterade och upplagda på vinden (på tiden...)så garaget blev någorlunda städat tillsammans med uterummet.
Jag säger någorlunda för här fungerar det så att när något ska ändras och flyttas ut eller kastas hamnar det först i garaget innan det kommer dit det ska som till tippen eller upp på vinden så det innebär att det finns många saker på fel plats där ute och det jag gjorde var att flytta runt lite, kasta lite och lämna lite till loppis för att ge plats till mer.



Sen blev jag sittande med en kopp te och smörgåsar i uterummet innan jag skulle börja måla, ja vad heter den, träkorgen eller nåt.
Tillverkaren kan inte ha varit nöjd med den textningen jag tycker där helt klart står God Yul på den, det var säkert därför den var billig.
Tänkte den skulle vara fin med några penséer eller någon annan liten blomma i när jag köpte den fast då utan texten såklart.



Passade på att måla en gammal spiklåda med som jag hittade hos mina svärföräldrar och den vet jag inte riktigt vad jag ska ha till.
Kanske plantera småblommor och ha den ute eller hänga den på väggen som en hylla vid planteringshörnan och ha smått i den eller... ja den kommer säkert att användas till något och efter ytterligare en omgång med färg blir den nog bra.

Idag hade jag tänkt gå ut och försöka beskära kornellen och syrenträdet men de påstår att det ska komma snö här till helgen så jag väntar några dagar till med det.
Jag ska jobba i helgen då kan det vara skönt att bara ta det lugnt och läsa eller sitta vid datorn nu på förmiddagen innan jag ska börja eller om jag skulle ta och börja med att klä om köksstolarna, hmm får se vilket det blir.

Ha en bra helg ni andra som är lediga!

onsdag, mars 04, 2009

Träff med likasinnade


Vi hade en träff med Rosenknopparna i söndags, vi var tio personer med samma intresse för trädgården så det var inte svårt att få tiden att gå inte heller att hitta samtalsämnen.




Vi hade med oss trädgårdsböcker som vi uppskattade av olika anledningar, några var till uppslag och andra för inspiration.
Vi skulle även ta med oss frön som vi kunde byta men det hanns inte med.



Jag hade bara med mig Rosenbönor till de som har barn i gänget, den är lätt och tacksam att plantera och växer snabbt, tror att jag fick den första gången när jag köpte frön i barnförpackning för jag hoppades att Tilda skulle gilla att plantera. Den som vill kan få de nästa gång när vi ska vara här och bla gjuta i betong.



I alla fall blev jag inspirerad av att träffa alla, så pass att det blev en ny att göra lista för våren.







Den listan blev lång så jag tänker inte lägga upp den här och nu men om jag har lust och ork och tid och ev lite pengar ska jag försöka klara av något från den varje vecka.



Listan är till för att jag ska komma ihåg mina idéer, inte att tvinga mig till sysslor jag inte vill göra.
Den är även väldigt föränderlig och saker kan strykas och läggas till allteftersom.


söndag, mars 01, 2009

Penseer och pärlhyacinter



Jag vill så gärna att det ska bli vår snart så jag har börjat med att försöka få det vårigt på trappan och med lite "håll andan och hoppas de klarar sig"- känslan har jag satt ut både penseer och pärlhyacinter, nu har de klarat sig två nätter.
Anders menar att så fort solen visar sig ska jag ut och greja med min blommor och han känner mig bra, min man, men det får räcka med dessa för ett tag jag är lite rädd att de ska frysa.




En pense fick stå inne i lyktan med ett ljus.



Passade på att köpa tulpaner med då häromdagen och nu när de öppnar sig är ett blad tvåfärgat, kul.

Idag är det äntligen trädgårdsträff igen.