fredag, januari 30, 2009

Övervintrare

Om någon minns så hade jag en medelhavshörna i miniformat som jag skrev om här i höstas.

De olivträd och fikonbusken som jag senare fick satte jag in i uterummet och där har de stått nu under vintern, där är isolerat och vid speciella festligheter värmer vi upp det så det kan användas annars är där ganska kallt och används bara som avlastningsrum för diverse skräp och kartonger.





Det trädet som jag köpte i höstas i Grekland fick oliver men de mognade inte riktigt och det som jag fick förra våren fick blommor och början till oliver som sen inte utvecklades som de skulle.


Fikonbusken som är en bladfällare under vintern börjar få nya skott.










Taklök på stam ser ut så här nu, lite vild och galen. Den har tappat den röda färgen som den hade i höstas får se om den kommer tillbaka eller den förblir grön nu.







Andra växter jag har där är pelargoner, jag är väl egentligen inte en "pellis" människa men så fick jag en av Marina, som jag såklart inte kommer ihåg vad det var för sort nu men den är bak till vänster på bilden, och den var så underbart söt i sin blomma sen fick jag de andra två tillsammans med så mycket annat i höstas när jag var hos UllaBritt så de har med fått stå och överleva vintern.



Mårbackan blommar fortfarande, inte många eller kraftiga blommor men en och annan tittar då och då fram.

Om några månader ska de vänjas vid solen igen för att ställas ut på platser de gillar.


Jag hittade namnet på pelargonen här det var en grädd pelargon

onsdag, januari 28, 2009

Vinst


Svenrobert Lundqvist har målat denna och det var vinst nr 66 i konstlotteriet som jag vann igår.
Den heter träd tror jag och eftersom jag behöver träd passade det bra här.

måndag, januari 26, 2009

Glädjeämnen


När jag ändå var inne på detta här med längtan i förra inlägget måste jag väl berätta att vi lyckades få tag i biljetter till Springsteen den 4 juni.
Eller ja vi och vi, det var vår käre granne på andra sidan häcken som fixade dom.
Det var med dom som vi åkte den 4 juli förra året till Göteborg och upplevde konserten som fick mej på fall.
Ska bli spännande att se om han, The Boss, kan leva upp till förväntan denna gången.



Glad blev jag igår när jag var ute och kollade läget i trädgården och under löven hittade jag dessa knoppar, först julrosen som blommar här hos mej så jag blev mäkta stolt och la tillbaka löven igen efter jag fotat så de inte fryser utan får sin tid på sig att mogna.

Glädjande och inspirerade var det med att komma till Viktorias underbara hus och träffa andra trädgårdsintresserade, ska bli kul att träffas igen.

lördag, januari 24, 2009

Jag längtar




Jag beställde böcker i början av veckan och nu när de äntligen har kommit blev jag sittandes igår kväll och längtade.....
Till det är dax att starta med trädgården på riktigt och det är dax att starta bygget av en friggebod.
Vi hittade en bra ritning i boken som vi nog kommer att använda av oss av, med viss justering förstås så det passar in för våra behov.




Vi har bokat en weekendresa till Mallorca i maj, jag och Anders med våra goda grannar i nästan fyra dagar.
Det är första gången vi ska resa utan barnen och på något vis känns det väldigt skönt och jag längtar....
Till vi kan sitta på en restaurang och njuta av den spanska maten i ett lagom varmt Magaluf (ca 20-25 grader i maj)



Men detta ligger långt fram i tiden, känns det som, och något betydligt närmare ligger imorgon när vi ska på trädgårdsföreningsträff till Viktoria som har bloggen Madickens värld och jag tycker det ska bli så kul och spännande att träffa alla som ska dit.

Sen för allt i världen får man inte längta så mycket att man glömmer krama barnen idag och njuta av en ledig lördag!

onsdag, januari 21, 2009

Sov du lilla...



Idag är det vinter här igen
Imorse när jag var ute för att hämta in ved tog jag med kameran och hittade denna lilla vide som ville komma fram.



Frosten ser ut som taggar på jordgubbsbladen



När jag skulle lägga in bilderna i datorn upptäckte jag solen som Marina skrev om igår, Matilda hade med fotat den.





Hon (Marina) skrev även om trädgårdens som inte är i sin bästa skrud just nu och jag kan inte annat än hålla med, det som är visset och kvar i rabatten ser heldött ut och tillsammans med övergivna plastbollar och ner blåsta vattenkannor ser det inte så muntert ut.
Gräsmattan blir helt kal där hundarna leker och den ena har en ide om att man kan gräva fritt i rabatterna när det har frusit.
Inte alls roligt för det är en hel del arbete att fylla igen när våren kommer.
Någon som har bra knep mot sådant, vi har provat att sätta upp provisoriska staket med de är just provisoriska och håller dåligt mot väder o vind.

Men jag längtar till att man kan ut och gräva igen, vi ska om allt går som vi vill bygga en friggebod att använda som gäst/extra-rum för barn och vänner att sova över i.
Runt den ska det såklart komma en terrass och mer rabatter som i sin tur ska gå ihop med den "nygamla" som jag grävde ut vid tunnan och.....
Ja sen vet jag inte riktigt än men som sagt jag längtar tills det blir av att vi kan börja sätta spaden i marken.

måndag, januari 19, 2009

Bröd




Jag bakade bröd idag och jag fick göra lite ändringar i receptet något jag inte brukar göra utan helt enkelt för jag inte hade kollat att jag hade allt hemma innan jag satte igång.
Typiskt.
Men det blev mycket gott ändå kan jag lova.

Detta är det nya receptet

2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
1,5 dl vetekross
1 2/3 dl grovt rågmjöl
1 2/3 dl vetekli
2,5 dl vetegroddar
3,5 dl dinkelmjöl
2,5 dl vetemjöl
4 msk linfrö
2 tsk salt
5 tsk bikarbonat

blanda ihop med

1,5 dl sirap
1 liter filmjölk

två smörade och ströade brödformer

150-175 grader i 1,5-2 timmar

i ett liknande recept stod det att bröden skulle svalna i formarna under duk, så det brukar jag med göra, fast idag provsmakade jag medans brödet fortfarande var varmt.

söndag, januari 18, 2009

En lördag



Igår var det en bra lördag, Anders och Tobbe skulle laga mat till oss och under tiden de gjorde det gick jag och Jenny en runda i Åhus, där var kallt och blåsigt men vackert.



När vi kom hem väntade bastun och sen en god middag bestående av Creolsk fläskfilegryta, till kaffet blev det farmors chokladkaka med glass och vispgrädde men där hade de fått hjälp av Matilda som hade bakat.
Killarna stod för allt och vi slapp hjälpa till med något så det blev lite lyx över det.
Jag tycker det är kul att laga mat iaf när det är den lite godare helgmaten och gör man det tillsammans blir det ännu roligare så vi får se när vi bjuder igen.

lördag, januari 17, 2009

Fynd



Jag är en sådan person som kan gå i gång på utförsäljningar i allmänhet och rea i synnerhet, kan man fynda och handla billigare än billigt så är det bra.
Nu är det slutet på den berömda REAN och det innebär halva reapriset så ett par gardiner i ordinariepris 349 kr köpte jag för 64 kr på Åhlens igår och matchande kuddar för 58 kr på hemtex resp 50 kr på jysk.




Jag vill byta accentfärg till mörklila/plommon färg här och detta är en bra början, den kudde som ser blå ut är lika mörklila som den i sammet men blixten gjorde den blekare.



Ser det inte gott ut?
Smoothies av hallon och vaniljyoughurt, ett utmärkt sätt att börja dagen med eller som mellanmål.
Jag hade en mixer som har stått i skåpet nåt år utan att bli så flitigt använd som den hade förtjänat men när jag åt frukost hos Jenny härom dagen bjöd hon på detta så nu äntligen får den gå varm.

onsdag, januari 14, 2009

Indra och Rocco

Jag skrev ett inlägg om mitt 80-tal, blev så sugen när jag läste hos andra, men när jag sen läste igenom det kändes det lite väl krystat och inte alls så intressant som jag trodde från början.
Blir det så ibland för er med? Att orden flyter på bra i huvudet och knorren på inlägget blir roligt eller intressant och sen när det kommer på pränt funkar det inte alls. Jag raderade inlägget i alla fall och kanske blir det ett nytt eller inte.



Rocco fick mycket beröm i förra inläggen och jag kan berätta att han och Indra är av rasen Landseer, en stor och mycket snäll hund med lite vakt i sig.
Bägge har vi haft på foder sen de var valpar och Indra har fått en kull valpar men Rocco var inte lämplig till avel, visade det sig, så han fick aldrig prova på det ljuva livet innan han blev kastrerad.

Bägge är som sagt mycket snälla, tåliga och barnkära hundar vi har sele som vi kan koppla dem i och då drar de gladeligen barnen i pulkorna när det är snö eller inte lika entusiastiskt i en sulkyvagn vi kan använda när det är barmark.


Jag har haft katt och/eller hund i många år och nu har vi två hundar och två katter och ett akvarium, har svårt att tänka mej ett liv utan djuren de ger så mycket och kräver så lite.
Om bilden är otydlig är det våta och smutsiga tassar på ett ganska rent golv, det är väl det som är mindre kul med djuren, att de aldrig kan stänga dörren efter sig eller sopa upp när de lämnar en grushög på golvet.

fredag, januari 09, 2009

Hejdå tomten




Igår åkte all julpynt ut utom någon adventsljusstake i fönstret och allt står i olika lådor i ute rummet och väntar på att sorteras för att sen åka upp på vinden.
Det där med sortering är inget säkert kort för risken är stor att det åker upp på vinden som det är och vi får kasta trasiga ljusslingor och skavda tomtar nästa jul istället.
Skulle önska mej ett bättre ordningssinne så man hade en adventslåda och en julgranslåda osv, vi har full anarki bland vårt pynt och allt ligger huller om buller i alldeles för många lådor.



Inte blev det fint väder med blå himmel som jag spådde igår utan det blev blåsigt och molnigt och enstaka snöflingor dalade ner och tydligen är det så det ska vara nu i några dagar.
Det är Rocco som sitter och väntar på att bli insläppt, på bilden, med snöflingor som smälter i pälsen (märks det att jag bor i Skåne där det knappt aldrig snöar så dessa små vattniga fotograferas och räknas till snö...=)

torsdag, januari 08, 2009

Ledig dag



Jag är ledig idag och för mej innebär detta - tvätt.
Vi har inte kunnat använda torktumlaren under några veckor nu över jul och nyår så med fem i familjen och med alla dessa fin kläder och varma kläder och blöta kläder känns det som tvätthögen aldrig tar slut.
Passar på att sortera bort trasiga vantar och para ihop de hela så man lätt kan hitta dom nu på morgonen när man är trött.

Tänkte jag skulle ut och fotografera lite med för det verkar bli en vacker dag med blå himmel och några minusgrader, får se om jag hinner.

Annars är det stan som gäller i eftermiddag, för killarna ska börja på basket på måndag och efter en snabb inventering av skor och gympakläder kunde jag konstatera att de växer och sliter snabbt på kläder och skor.



Läser på många bloggar att man vill börja med att gjuta i betong och jag kan inte annat än hålla med, vi var några stycken som först gick kurs sen fortsatte att träffas en gång i veckan för att gjuta.
Nu har jag fått inspiration och nya idéer hos många av er andra bloggare så jag hoppas att vi fortsätter träffas denna våren med.

söndag, januari 04, 2009

Nästan som vanligt igen




Imorgon börjar jag jobba igen och på torsdag börjar vårterminen i skolan sen blir allt som vanligt igen, och om man tänker efter är det inte så dumt.
Det där med fasta rutiner, läxläsning och för min del långa och snabba promenader är ganska skönt för att sen när helgen kommer och om man har turen att vara ledig (som jag är fem av åtta helger) så kan man umgås med sina nära och kära.

Jag har börjat att så sakteligen skriva in vårens aktiviteter och scheman i den nya kalendern, vi lägger in om semester redan i februari så snart är det dax att planera den så smått men innan dess är det en lång härlig vår.
Huvudet är fullt av idéer som jag hoppas kunna förverkliga och då helst redan under våren så vi kan njuta av dom för fullt i sommar, men mer om det senare.

Nu är det januari 2009 och min julsemester är slut och jag har inte slängt ut granen än men det lär inte dröja länge innan det barrande trädet försvinner härifrån och med den alla tomtar, ljusstakarna får däremot stå kvar ett tag till för det blir så mörkt när man tagit ner dom.

torsdag, januari 01, 2009

Nyårsafton!



God fortsättning på 2009!


Hoppas ni hade en bra nyårsafton, det hade jag.
Vi följde planen med grillning vid badplatsen och bastning innan vi skulle byta om till maskeradkläderna




Jag var en ängel





och Tilda en vampyr



Känner man oss ser man att vi har bytt färger för jag är mörk och Tilda blond.

I dag ska vi bli bjudna på mat av våra "inneboende" något vi ser fram emot, alltid gott med grekisk mat sen tar vi det lugnt och njuter av det nya året vilket förmodligen innebär en bra film och popcorn.