tisdag, september 30, 2008

Inlägg nr 100

Detta kommer att handla om teknik det var ju inte så längesen jag berättade om vår stackars laptops sommarresa och då klagade jag lite smått över den stationära datorn som man blev helt åksjuk av att sitta vid.

Träffade vår vän datageniet i helgen och fick lite tips på vad det kunde vara, jag satt några timmar i söndags men fick ge upp jag hittade inte hur jag skulle göra.
Sen har den börjat lägga sig till med att stänga av sig precis när den känner för både under användning och när den står på utan att någon sitter där.

Något tröttsam och irriterande med andra ord.

Då dimper det ner reklamblad från Elgiganten med ett erbjudande jag inte kunde motstå så nu blev det en ny HP




Skärm och annat hade vi redan och det duger ett tag till.

Kommer ni ihåg er första dator?

Vi köpte vår första för ca 10-11 år sen, den hade ett Ram-minne som jag tror var 64 mb, denna har på 3072 mb (och då är denna ingen värsting på marknaden).
Hårddisken var inte stor max några Gb och nu är 500 Gb nästan en självklarhet.
Jag uppgraderade grafikkortet för att man skulle kunna använda windows 98 på den och fick själv sätta in en cd-brännare eftersom det inte var standard på den tiden.

Däremellan har vi hunnit med två företagsdatorer och det är ett väldigt lätt sätt att ha en dator på då man bara kunde ringa ett samtal om något gick sönder och de kom och hämtade datorn och lämnade den vid trappan efter service under avtalstiden.

I snitt har vi haft en dator tre- fyra år sen har tekniken gjort att den blivit för gammal och vi har bytt den, vi har bara lyckats slita ut en och det var denna sista som nog var totalt utarbetad men så är vi med fem i familjen som är flitiga användare och under sommaren har den fått gå på för två, den stackaren.

Om man ändå är inne på gammal teknik kanske ni minns när man hade ett modem ovanpå datorn och det var upptaget på telefonen hela kvällen när man surfade och hastigheten var så sakta att det tog hela kvällen att läsa sina mail. (Ja alla har inte bredband idag heller men en betydligt snabbare uppkoppling än då)

Nåja tekniken går framåt och just nu är jag glad åt en fungerande dator.

Nu ska jag ut innan regnet kommer och gräva upp några Alliumlökar till min kära jobbarkompis som jag träffar om några timmar när vi ska arbeta.

söndag, september 28, 2008

Fototriss

Veckans fototriss är mjukt.
Min 14 åriga dotter hyser stort intresse för att fotografera så vi har tagit ut tre bilder som hon tycker står för mjukt.


Hon tog denna bilden med mobilkameran genom ett flygplansfönster, molnen är mjuka



Vi fick låna kusinens undervattenskamera, denna bilden är hälften under vattenytan och hälften över. Vattnet är skönt och vågorna rullar mjukt



Perzon är mjuk

Fler fototriss hittar du här

fredag, september 26, 2008

Limeted edition och andra fynd

När dagarna blir kortare och vi är inomhus mer kommer inredningspysslaren fram i mej, gillar att ta fram ljus och sätta i grupper, ännu mysigare när dom är tända på kvällarna men det blir inte så bra bilder då.
Kan inte låta bli att köpa på mej lite nytt när man springer förbi nåt.



Fruktkorg från Village



Ljusstake från Hemtex



Den randiga vasen kostade 5 kr på Eko och är nog egentligen ett glas



Limited edition på wettexduk med hjärtan och rosabandet och Center med päronsmak



Jag har fått upp ljushållaren i betong under keramikkatten som är en vinst från ett konstlotteri jag är med i


Längtar tills vi kommer iväg till IKEA så jag kan ta itu med sovrummets färger och byta till vitt nu är det lite blandat och oorganiserat.



Ville ser bättre ut i anskitet och svullnaden håller på att lägga sig men han är lite blåare i tonen mellan ögonen.

Ikväll är vi bjudna till 9:an på middag, skönt att sätta sig vid dukat bord hos goda vänner!

torsdag, september 25, 2008

En olycka kommer sällan ensam



Nä det stämmer och min minsting Ville har verkligen fått erfara det denna vecka.
I måndags knockade han ihop med en kompis under lek och han fick ett sår över höger ögonlock, inget som behövdes sy som tur var men ändå att det blev en mindre blåtira och lätt svullnad.

I tisdags fick han en pinne på underläppen så han slog upp ett litet sår.

I går ramlade han när de var i skogen och gick med klassen och slog i näsan så pass att han fick sitta på akuten en stund i går em. Läkaren ville inte röntga näsan utan om den är sned när svullnade har lagt sig eller att han inte kan andas genom den ska vi åka in igen.


Vi kan knappt känna igen vår lille kille.

måndag, september 22, 2008

Föreläsning

I dag har jag hållt föredrag för över hundra personer.

Det var på högskolan här i stan tillsammans med sjuksköterskan på jobbet och vi pratade om alternativa läkemedel till äldre, främst till demenssjuka.
Vi har jobbat med ett projekt som är i sin slutfas om att öka välbefinnandet för de boende på avdelningen där jag arbetar så jag är väl insatt i vad som skulle sägas men trots det var jag ganska nervös innan fast när det väl började så stakade jag mej inte och jag kom inte av mej en enda gång, så det gick bra.

Nu känner jag mej lite tom i bollen, vi har några föreläsningar kvar men denna första var nog värst.


Jag fyndade lite på Kjugekull i lördags, det blev en May Queen ros, några olika Hostor och en Rönnsumak.
Den sistnämnda visste jag inte något om men den kostade inte mer än en tia så jag tänkte att jag kunde läsa på när jag kom hem, har förstått nu att den skjuter mycket rotskott så det var säkert därför den var så billig:).
Åh ja, så blev det två havtornsbuskar med som jag absolut inte vet var jag ska ha men hoppas på lite bra ideer så de kommer på rätt ställe redan nu i höst.

fredag, september 19, 2008

I går...

Igår var jag aktiv kändes som jag var igång hela dagen med att räfsa grenar från häcken, plantera lökar och flytta Anemoner ( då ingår rensa ogräs...).

Jag har börjat flytta in de krukor som jag tror mår bäst av att stå inne över vintern, det är kanske för tidigt men jag passade på medans jag hade tid, ork och det var väder till att greja med det.





Jag tog in symaskinsbordet med betongplattan och det får stå i uterummet som blombord och den stora fråga nu är om ska jag sätta in lampa eller inte...
Har läst runt på en del forum ang blombelysning och där blir man knappast klokare,
en del menar att det räcker med ett lysrör andra att man ska ha en vanlig lågenergilampa och en tredje att det behövs ingen belysning alls.





I Allt om Trädgård nr 9 står det att Olivträd ska stå ljust och svalt ( 2-10 grader) men att den kan övervintra i rumstemperatur med.

Trädtaklöken "Aeonium" kan med fördel stå i uterum om jag förstått hur man ska sköta den rätt.

Tror att det får bli utan lampa iaf tills jag vet säkert hur det ska vara möblerat i uterummet, det står ett jalusiskåp som gömmer vår "finservis" i hörnan och det hade varit en perfekt blomhörna där.
Häpp där var ett till höstprojekt.

Nu går jag snart på mitt helgpass och ska jobba hela långa helgen, kanske blir det av att jag kör ut till Kjugekull, där det är växtbytardag i morgon fm, innan jag börjar om jag hinner och orkar dvs.

Ha en bra helg!

torsdag, september 18, 2008

Tekninkens under....




Jag älskar tekniken så länge den fungerar fast ibland blir man trött på den, tänkte berätta om vår laptop och hur den har mått under sommaren.

Allt började i junimånad med att det kom vätska över tagentbordet och det var ju synnerligen klantigt av oss att lämna den öppen på bordet men vi bet i det sura äpplet och betalade självrisken på 1500 kr när de bytt ut tangentbord, moderkort och dvdbrännare.

Efter en vecka fungerade inte Vista pga nåt konfigurationsfel vid moderkortsbytet och den lämnades in igen.

När det hade gått en månad var bildskärmen svart det blev ett nytt byte av moderkortet och vis av erfarenhet ringde jag själv till Microsoft och konfigurerade Vista.

Sen tog det tre veckor och den frös när jag satt och bloggade den fungerade en dag efter lite konstgjord andning sen dog den... Byte av hårddisk.

Varje gång vi har lämnat in den har det tagit 2-3 veckor att få den tillbaka och då har man fått lägga in allt på den igen Norton, internetuppkopplingen, alla program som behövs när man läser och packar upp filer osv..



Nu har den fungerat snart en vecka så jag håller alla tummar jag har och börjar sucka över den stationära datorn istället som har ett grafikkort som inte mår så bra man blir nästan åksjuk när man sitter och surfar på den men det är ett annat problem som jag får ta tag i under hösten...


Mer höstprojekt jag har är:

* sätta foto i alla ramar i hallen
* lära mej photoshop bättre
* måla en kökssoffa, byrå och lite smådetaljer i sovrummet vitt
* ha en färdig ritning över friggebod och plan över trädgården så vi kan sätta
igång med den så fort tiden och lusten kommer



Idag ska jag plantera lite Tulpanlökar och Allium som jag hoppas förgyller min vår nästa år.



Och så ska jag läsa mer i Drömhem och trädgård och så klart om årets trädgård

onsdag, september 17, 2008

Utmaning

Fick en utmaning av Fia som jag svarar direkt på.

Fem saker i min frys
Den är helt nyavfrostad och nästan tom men lite
lax
färs
grönsaker
"rostebröd" (formfranska)
isbitar

Fem saker i min garderob
Den behöver rensas efter sommaren
ny skön långkofta
tunika
pantalonger
jeans
blus

Fem saker i min bil
städdax!
parkeringsbiljetter
skräppåse
vagnfemma
paraply
hundhår

Fem saker i min handväska
aldrig utan min...
mobil
kalender
plånbok
nycklar
nyinköpt anteckningsbok för tankar och idéer

måndag, september 15, 2008

Måndag morgon



Helgen har försvunnit i en rasande fart och nu är det måndag igen.
Gårdagen ägnades åt trädgården, Anders och Dennis klippte häcken och jag fixade lite ny dekoration till trappan och stod för markservicen vilket innebar fikapauser med kaffe o smörgås och grilla revben till middagen.

Denna vecka är jag bara ledig på torsdag men jag har inget inplanerat utöver det vanliga så det blir nog en lugn vecka hoppas jag.

Ha det så bra!

söndag, september 14, 2008

Fototriss

Veckans fototriss är underifrån.
Mina bilder är tagna i eftermiddags.


Anemon



Allium



Ett visset löv

Är du intresserad av fler bilder kan du gå in på fototriss

Skriv gärna vilken du gillar bäst i kommentaren

fredag, september 12, 2008

Buzzador

Jag är många olika saker bla en buzzador, vilket innebär att jag då och då blir erbjuden olika produkter gratis mot att jag bjuder eller pratar med andra om det.

Det sista erbjudandet jag nappade på var att prova kyklingfärs från kronfågel så jag fick igår ett fryspaket som stod på trappan med tre paket kyklingfärs och en recept folder.
I dag tillagade jag minipizza och köttbullar från foldern, pizzorna äts idag och köttbullarna går några till matsäcksmackor och några till lunch med potatismos om jag hittar potatis till det ( pulver är uteslutet ) imorgon.

Färsen var kletig och lite svårare att arbeta med så köttbullarna blev lite platta i formen men goda i smaken




400 g Kronfågel kycklingfärs
½ dl ströbröd
½ dl mjölk
1 litet ägg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 msk hackad gul lök
ev 1 nypa socker
1 msk potatismjöl
smör till stekning



Gratinerade små minipizzor 10-12 st
400 g Kronfågel kycklingfärs
10-12 polarkakor (ca 11 cm i diameter)
ketchup
smör till stekning
salt och peppar
1 tsk chilipeppar
1 tsk oregano
½ tsk mexikansk grillkrydda
10-12 champinjoner
½ ask körsbärstomater (125 g)
150-200 g riven ost
oregano
Garnering
ruccola
Gör så här
Bryn färsen grynig, krydda väl och låt svalna något.
Stek klyftade champinjoner i ett par minuter, krydda
med salt och peppar.
Lägg polarkakorna på en bakpappersklädd plåt.
Bred ett lager ketchup på varje bröd, fördela färs,
champinjoner, klyftade tomater över. Strö över rikligt
med ost och oregano.
Sätt in pizzorna i 225°C i 12-15 minuter tills osten
smält och fått fin färg. Garnera med ruccola.


Recepten är tagna från kronfågels hemsida.
Men receptet på minpizzorna följde jag inte alls utan bara tog krossad tomat, stekt och tacokryddad färs, bacon och ost men precis som det stod i foldern var detta en barnfavorit.

Buzzador blir man på deras sida www.buzzador.com

tisdag, september 09, 2008

Medelshavshörna

Jag har fått mej en medelhavshörna i miniformat





och den är verkligen mini med sina två olivträd och en, som enligt kvinnan jag köpte den av heter, fetbladsros




Råden jag fick var att skydda den för snö och vind men att den kunde stå ute året runt och om den inte stod i en för trång kruka kunde det bli en halvmeter hög buske av den.
Jag kunde inte hitta information om den på google när jag sökte på fetbladsros men väl på taklök på stam som den ser ut som, Aeonium "rouge" verkar det vara och då får jag nog ta in den tillsammans med mina olivträd på vintern för den tål varken frost eller som sagt vind.




Olivträdet gav jag 7 Euro för och taklöken på stam 8 Euro så de var betydligt billigare än här hemma och jag kommer nog att be Gittan att köra mej dit en runda nästa gång vi åker ner igen. Vem vet vad man kan hitta.

Fick ett mess av Marina att hon hade fått Iris över om jag ville ha, det ville jag såklart och eftersom det har varit en underbar kväll fick jag ner de i jorden med direkt.

Jenny har satt in ett bildspel på sina bröllopsbilder på sin blogg, det är så vackert att man blir lite tårögd.

måndag, september 08, 2008

Scrapping




Nu har jag gjort min första LO, jag fick frågan av Marina förra veckan om jag och Tilda ville komma hem till henne och scrappa lite.
Eftersom vi har fuskat litegrann med det här hemma så tackade jag med förtjusning ja, tyvärr blev Matilda sjuk och fick stanna hemma men jag hade en rolig och inspirerande kväll.
Marina bjöd på mjölkchokladpaj med grädde, recept finns på hennes blogg, och den kan jag varmt rekomendera.

söndag, september 07, 2008

Utmaning

Fick en utmaning, The Tree of Happiness, med utmärkelse av Marina tack för det, kul tycker jag.




Jag ska skriva sex saker som gör mej lycklig just nu:

- Först såklart min familj, de är underbara utan dem vore jag ingenting, och då menar jag hela familjen

därefter utan rangordning:

- Att blunda och tänka tillbaka på Rhodosresan och minnas den goda maten, varma vattnet och sköna solen.

- Min trädgård och vetskapen att den bara blir bättre och bättre ju mer åren går

- Mina goda vänner, de jag träffar alldeles för sällan och de jag träffar nästan dagligen

- Att ha förmånen att kunna pyssla med den hobby som faller mej in, imorgon ska jag scrappa, snart hoppas jag "cementa" lite och till vintern blir det säkert några smycken.
Även att läsa böcker och se filmer och käka popcorn måste med räknas som hobby

- Att min kropp känner sig utvilad efter sommaren och taggad att börja träna så smått igen i höst



Detta skickar jag vidare till Jenny och Fia hoppas ni nappar på det!

lördag, september 06, 2008

God mat






Enligt barnens tycke är denna smörgåstårta världens godaste och enligt mej en av de lättaste att göra.
Jag brukar höfta så det blir cirka i måtten, smaka er fram.

Till 10 personer ( eller till en stor bricka)

Blanda
500 g färdigskalade räkor
500 g finhackad crabstick
5 hackade hårdkokta ägg
med dill
och
5 dl vispad grädde
3 dl creme fraiche
majonäs efter smak

Det har jag mellan alla lagren
sen garnerar jag med
skivad ägg
rom
räkor
cirton
och massor med sallad
bröd brukar jag ta vanlig formfranska och skära bort kanterna.





I går hade vi fruktsallad och det är helt klart en underskattad efterrätt det är så gott att äta som det är eller med lite vaniljglass och chokladsås.

fredag, september 05, 2008

Födelsedagsfirande



Max fyllde 11 år igår och vi ska fira honom ikväll med egengjord smörgåstårta enligt önskemål och istället för tårta blir det fruktsallad med glass.

Det har varit lite mycket att göra denna veckan så jag har haft dåligt med tid att sköta om min trädgård

så idag när jag var ute hittade jag dessa jordgubbarna som med får åka ner i fruktsalladen ikväll.




Passade på att plocka in lite blommor till bordet med, det är inte ofta jag gör det kan bero på att katterna brukar tugga på bladen och ibland välta vasen men som sagt idag blev det en bland-bukett.











Måste visa min Fattigmansginseng som jag fick av Marina i våras, den har en fantastisk liten klocka till blomma och är så vacker när den slingrar sig, naturligtvist har jag kommit på en bättre plats för den så jag får se om jag kan flytta den vid tillfälle.

Nu är det dax att börja skala frukt och duka.
Ha det skönt i helgen!

tisdag, september 02, 2008

Vardag igen

Sådärja nu är allt som vanligt igen men det har varit en underbar resa och ingen av oss ville åka hem i söndes.
Att vara i 35 gradig värme tar en del på orken även om det var pga av den som vi åkte nu.


I Afandu lärde Dennis barnen hur man fiskar småfisk i flaska:
Man skär ett fyrkantigt hål mitt på lägger lite sten i botten och smular ner lite bröd sen lägger man flaskan på botten och väntar en stund så kommer ganska snabbt en hungrig och nyfiken rackare att simma in där.



Denna ska man nog helst undvika och som tur var så kunde killarna hålla fingrarna i styr och rörde den inte för den ska tydligen vara giftig. De fick en hel del andra småfiskar med och till deras förtret kunde vi inte ta med någon av de hem.


Gamla stan är ett måste liksom Mandrakihamnen och då passarde vi på att äta pita som de flesta i vår familj längtar efter när vi är hemma.

Mitt på dagen är man inte så väldigt sugen på att äta och det tar man igen med råge på kvällen. Vi åt det mesta av det man "måste" äta när man är i Grekland som calamare, moussaka, sovlaki och en hel del annat jag inte kan stava till men gott var det ska ni tro.



För övrigt var det sol och bad som gällde både i poolen och i havet.

Jag hade förmånen att få låna Daniels undervattens kamera och tog nästan 200 bilder för att vara på den säkra sidan att nån blev bra men med vår vanliga tur så krachade hårddisken när vi kom hem och alla bilderna raderades, hoppas att Daniel har de sparade och kanske är snäll och skickar nån till mej.



konster i poolen


mera konster i poolen


en underbar kväll på restaurang Kastrii där hela gänget var samlat och åt mängder med smårätter


bla friterade småfiskar


killarna visar att de vågade äta fisken






Ja just det, vi tog såklart en sväng om en trädgårdsaffär men det får jag visa en annan gång när de har planterats.